Peter Simon Správy

Zabudnutý unikát oprášia: Parný valec dostane čestné miesto. A to nie je všetko

Momentálne v Baníckom múzeu v Rožňave prebieha už dlho očakávaná rekonštrukcia, financovaná cez projekt Sentinel. Areál baníctva a hutníctva prejde kompletnou zmenou. Do zážitkového centra pribudne aj historický kus z dielne Škodovky.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnutý unikát oprášia: Parný valec dostane čestné miesto. A to nie je všetko
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Areál Baníckeho múzea v Rožňave na Šafárikovej č.43 je momentálne uzatvorený z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie budovy Expozície baníctva a hutníctva vrátane prístavby a úpravy celého areálu. Pracovníci ukončili vypratávanie celej budovy a chystá sa výrub niektorých drevín, ktoré už ohrozovali okolie.

„Rekonštrukcia prebieha cez projekt Sentinel, ktorý zabezpečí budúcim návštevníkom zážitkové centrum. Budova baníctva a hutníctva by mala byť po ukončení úplne vynovená a hlavne aktualizovaná, aby spĺňala požiadavky dnešnej doby,“ uviedla odborná pracovníčka múzea Gabriela Kolesárová.

Valec na čestnom mieste

Umiestnenie tretieho najstaršieho parného valca na svete v rožňavskom múzeu je pre oko návštevníka nevhodné a nevyhovujúce. Zmena však nastane. Projekt Sentinel rátal aj s touto vzácnosťou. Parný valec dostane nový domov a to v novej prístavbe, ktorá sa bude realizovať. „Prístavba bude mať dve podlažia a v jej prízemnej časti budú umiestnené naše vzácne technické unikáty, ako parný valec a parný nákladný automobil Škoda Sentinel,“ prezrádza Kolesárová.

Košický samosprávny kraj na projekt sentinel získal z eurofondov 1,145 milióna eur.

V Rožňave sa zdržal krátku chvíľu

Parný nákladný automobil Škoda Sentinel získalo Banícke múzeum v Rožňave v roku 1959 spolu s parným valcom prevodom z Technického múzea v Prahe. Ako nám prezradila Kolesárová, tento unikát je už celé roky zapožičaný v Dopravnom múzeu v Bratislave, pretože Banícke múzeum nedisponovalo priestorom vhodným na jeho umiestnenie. „Sentinel bol vyrobený v roku 1926. Na území bývalého Československa sa zachovali len tri takéto vozidlá, ale z toho len toto naše je s vyklápacou korbou, dve ostatné (nachádzajúce sa v Českej republike) sú valníky. Takže toto je tiež unikát, na návrat ktorého do Rožňavy sa už veľmi tešíme,“ dodala odborná pracovníčka múzea Gabriela Kolesárová.

Trend múzeu dodajú aj interaktívne prvky či zrekonštruovaná banská železnička.

Rekonštrukcia múzea v plnom prúde
9
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM