Peter Simon Kultúra

ZÁBERY z rozprávkovej premiéry: Muzikál na rožňavských doskách

Divadlo Actores vyrukovalo s dlho očakávaným muzikálom. Premiéra prilákala stovky zvedavcov. Predstavenie, ktoré je vhodné pre každého sa oplatí vidieť.

Ilustračný obrázok k článku ZÁBERY z rozprávkovej premiéry: Muzikál na rožňavských doskách
72
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Peter Simon / Zdroj: YouTube.com

Divadlo Actores Rožňava už dávnejšie avizovalo prípravu predstavenia pre každú vekovú kategóriu. Po niekoľkých mesiacoch sa im podarilo vytvoriť niečo, čo zaujalo deti aj staršiu generáciu. Prítomní zažili dobrodružný rozprávkový príbeh plný hudby, tanca, s nádhernými kostýmami, veľkou výpravou a podmanivými svetelnými efektmi. Herci a režisérka po predstavení prezradili svoje pocity. Na doskách sa okrem známych protagonistov ukázal aj spevák Róbert Šimko. Ten ruku k dielu priložil aj pri zostavovaní hudby. Ako nám prezradil, na exkluzívnom CD sa nachádza 15 skladieb.

Slovenská premiéra sa uskutočnila 18. decembra 2016 od 15:00 hod. Hľadisko divadla ostalo vypredané. Niet divu, herecké výkony boli skutočne ohromné. Druhá premiéra, ktorá je spojená aj s krstom CD je naplánovaná na 30. decembra 2016 od 17:00 hod. Na hudbe sa podieľal známy spevák, Robo Šimko, s pomocou Petry Bangoovej, ktorá mala na starosti scénickú hudbu a postprodukciu.

„Divadlo ACTORES Rožňava uvádza po prvýkrát vo svojej produkcii výpravný rodinný muzikál ALADIN A ČAROVNÁ LAMPA autorky Tatiany Masníkovej s hudbou Roberta „Ropka“ Šimka (Finalista Slovensko hľadá Superstar a líder skupiny Massriot) a Petry Bangóovej,“ informoval herec a manažér divadla, Róbert Kobezda.

Režisérka mala kopec práce

O scenár, texty piesní a taktiež o réžiu sa postarala Tatiana Masníková. „Mám skvelé pocity. Pred premiérou panoval taký zdravý strach. Robili sme na tomto projekte dlhé mesiace a všetci sme chceli, aby to dopadlo tak, ako má. Podarilo sa. Je to niečo nové, nevšedné. Muzikál sme ešte nemali. Máme radi nové výzvy, a tým sa aj zdokonaľujeme. Hra je časovo náročná, a taktiež sa na javisku ukazuje veľa hereckých postáv. Táto hra sa nebude uvádzať len v Rožňave, už teraz máme nejaké ponuky na zájazdy,“ hodnotí režisérka.

Ako dodala, veľkú časť práce odviedol aj skúsený dramaturg a choreograf Daniel Straka. „S režisérkou sa mi pracovalo dobre. Dala mi voľnú ruku, a tak som mohol do predstavenia vložiť časť seba samého. Sú tam orientálne prvky. Tie sme si museli naštudovať a trošku sa pozrieť aj za tradičným folkom, ktorý sa odohráva v Bagdade. Ja si myslím, že sa nám to podarilo,“ spresňuje Straka.

Herecké výkony v podaní Samuela Borsíka, ktorý sa prevtelil do postavy Aladina, a taktiež Patrície Stehelovej, ktorá sa predstavila ako Jazmína boli neprehliadnuteľné. Ďalších hereckých výkonov sa zhostili Attila Bocsársky, Robo Šimko, Stanislav Székely, Peter Kamenský a Róbert Kobezda. Na pódiu to roztočili v úlohách tanečníkov Liliana Beláková, Gabriela Gazdová, Sofia Huráková a Jakub Janotík.

Neskúsený herec na pódiu zažiaril

Stanislav Székely s divadlom nemal žiadne profesionálne skúsenosti, na doskách však predviedol úchvatný herecký a spevácky výkon. „Pre mňa ako neskúseného herca to bola určite výzva. Ponuku účinkovať som prijal a začal som makať. To, že budem hrať vedľa skúsených hercov som bral tak, že som na sebe pracoval ešte intenzívnejšie. Obavy tu samozrejme boli, no po niekoľkých minútach stres opadol a úplne som sa vžil do postavy. Ten pocit, keď vám na konci úspešného predstavenia tlieska celé publikum je naozaj neopísateľný,“ povedal Székely.

Džin ožil… a viackrát

„Muzikálový príbeh na motívy rozprávok Tisíc a jednej noci nás zavedie do Bagdadu. Hlavný hrdina Aladin je chudobný chlapec. Denne sníva svoj sen o úniku z bezútešného biedneho života. Ten sa však náhle mení, keď stretne krásnu princeznú Jazmínu, dcéru Sultána. No v ceste mu stojí zlý čarodej Džafar a jeho sluha Jago. Obaja sa ho snažia využiť na získanie čarovnej lampy z jaskyne, skrytej uprostred púšte. Aladin sa stane majiteľom lampy, v ktorej sa skrýva duch Džin. Ten mu ponúka možnosť splniť tri želania a priblížiť sa tak k princeznej, doteraz neústupne odmietajúcou akýchkoľvek nápadníkov,“ dodáva herec a manažér divadla Actores, Róbert Kobezda.

Obrazom: Premiéra muzikálu ALADIN A ČAROVNÁ LAMPA
72
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM