Peter Simon Rôzne

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 3 dediny pri Rožňave, ktoré by mal poznať každý!

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu niekoľko tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 3 dediny pri Rožňave, ktoré by mal poznať každý!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Kečovo

Kečovo sa nachádza neďaleko hraníc s Maďarskomu. Leží na južnom okraji vápencovej Silickej planiny, čo jej dodáva na atraktivite. Okolie obce je bohaté na závrty, priepasti, vyvieračky a jaskyne. Neďaleko obce sa nachádza verejnosti sprístupnená jaskyňa Domica. Takzvané Kečovské škrapy sú snáď najznámejšími škrapovými poliami Slovenského krasu. Dlhodobou činnosťou človeka došlo k odplaveniu pôdy a vzniku krasového územia. Nachádza sa tu mnoho chránených a vzácnych druhov rastlín i živočíchov.

Slavec

Zaujímavosťou je, že samotná obec vznikla v 13. storočí vyčlenením z Brzotína. Podobným osudom prešli aj blízka obec Vidová, ktorá momentálne patrí k samosprávne Slavcu, osada Gombasek a osada Hámor, ktoré sú miestnymi časťami obce Slavec. V histórii obce sú známe aj mnohé archeologické náleziská. Spomenúť je treba Maštaľnú jaskyňu, jaskynné sídlo z mladšej doby kamennej, doby bronzovej a staršej doby železnej. V údolí Slanej, v úrovni kameňolomu bol zas objavený ojedinelý archeologický nález kamenného nástroja oštepu zo staršej doby kamennej a v katastri obce sa našlo paleolitické a neolitické osídlenie bukovohorskej kultúry. Cez obec prechádza aj hlavný železničný ťah Košice – Zvolen a medzinárodný cesta.

Kobeliarovo

Obec Kobeliarovo sa nachádza v Slovenskom Rudohorí. Meno obce dodáva aj fakt, že sa tam narodil vedec a národný buditeľ Pavol Jozef Šafárik. Vývoj súčasného pomenovania obce je pestrý a sú rozdielne názory na vznik mena obce. Podľa miestnej povesti sa traduje, že praobyvatelia obce sa zaoberali chovom kobýl. A tak osadu volali Kobyliarovom. V obci je mnoho zachovaných starých domčekov, ktoré obkolesuje zalesnená príroda.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM