Rôzne

Z telefónnej búdky knižnica: TAKÝTO unikát nájdete v nemocnici v Rožňave

Vo vestibule Rožňavskej nemocnice pribudla červená telefónna búdka. V tejto búdke však nie je telefón ale knihy, ktoré si môžu pacienti počas svoje hospitalizácie požičať.

Ilustračný obrázok k článku Z telefónnej búdky knižnica: TAKÝTO unikát nájdete v nemocnici v Rožňave
Zdroj: Dnes24.sk

Knihy si môžete čítať v čakárni pri návšteve lekára alebo si ich požičať domov. A to všetko úplne zadarmo. Tento milý projekt má na svedomí Rožňavčan Slávo Gál. „Tušil som, že by sa táto myšlienka mohla ujať, lebo na západe je to bežná vec. Aj to tam medzi pacientmi fičí,“ povedal autor tohto nápadu Slavo Gál.

Riaditeľ nemocnice verí v pozitívnu reakciu

Kniha je najlepší priateľ človeka. Dokáže nás povzbudiť, keď je to treba, rozosmiať, keď sme smutní, dokáže nás odpútať od každodenných starostí a problémov. „Som presvedčený, že pre pacientov v nemocnici môže byť kniha milým spoločníkom. A pevne verím, že pozitívna reakcia a odozva bude aj zo strany pacientov,” komentoval riaditeľ nemocnice Dušan Suchý.

Pacienti si požičiavajú

Oslovili sme pacientov, ktorí čakali na vyšetrenie a popri tom čítali požičanú knihu. „Išla som okolo a nevedela som prísť nato, čo mi to pripomína, až manžel mi povedal, že je to predsa stará telefónna búdka. Tak sme sa zastavili, prečítali oznam a hneď si požičali jednu na skrátenie čakania,“ povedala pani Mária.

„S malým chodím často po lekároch. Je chorľavý a hlavne netrpezlivý, tak si stále zoberieme nejakú knihu a tým sa trošku zabaví. Podľa mňa je autor projektu dosť vynaliezavý,“ povedala mamička Monika.

PRAVIDLÁ UNIKÁTNEJ KNIŽNICE

  • Je pre všetkých, každý ju môže využiť.
  • Keďže je nemocničná, knihy si požičiavate len na čas pobytu v nej.
  • Knihu pri odchode z nemocnice vráťte na pôvodné miesto.
  • Ak vás kniha zaujme natoľko, že si ju chcete zobrať domov, prosím, ale urobte tak čo najskôr a knihu čím skôr vráťte naspäť.
  • S knihou zaobchádzajte tak, aby ste si ju nabudúce mohli požičať nielen vy, ale aj ostatní.

Autor: Peter Simon

Z telefónnej búdky knižnica
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM