Peter Simon Správy

Vzácne drevené exponáty: Rožňavské múzeum sa pustilo do ich reštaurovania

Múzeum v našom meste ukrýva stovky pokladov. Medzi niektoré z nich patria aj historické kúsky z dreva. Viacero z nich však potrebuje akútny zásah reštaurátora či konzervátora.

Ilustračný obrázok k článku Vzácne drevené exponáty:  Rožňavské múzeum sa pustilo do ich reštaurovania
2
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Banícke múzeum v Rožňave disponuje naozaj hodnotnými kúskami. Poďme sa spoločne pozrieť na niektoré z nich. Nedávno prešli rukami odborníkov.

Ako informoval Martin Kováč z múzea, už niekoľko rokov sa im nepodarilo vyčleniť finančné prostriedky na konzerváciu týchto zbierkových predmetov. „Keďže drevo je materiál, ktorý sa po určitej dobe rýchlo ničí, je viac než potrebné ho reštaurovať, konzervovať a pravidelne udržiavať v takom stave, aby odolávalo čo najdlhšie zubu času,“ spresnil a doplnil, že zbierkový fond národopisu obsahuje takmer 7000 zbierkových predmetov. Z toho asi 1500 kusov je vyrobených z dreva.

Vybrali tie najvzácnejšie

Doplnil, že znehodnotenie zbierkových predmetov vedie k ich vyradeniu. „Žiaľ ak múzeum príde o takéto predmety, stráca nie len zbierkový predmet, ale aj nevyčísliteľnú kultúrnu hodnotu v ňom. V prvom rade sme vybrali tie najvzácnejšie zbierkové predmety, ktoré je možné po reštaurovaní zmysluplne používať v múzejnej praxi. Reštaurovanie a konzervovanie zabezpečuje odborný pracovník v tomto obore. Tieto zbierkové predmety v takom stave v akom sú, sú prakticky nepoužiteľné. Ich význam a prínos pre spoločnosť získajú len vtedy, ak s nimi vieme aj pracovať a tým pádom ich aj ukázať širokej verejnosti, ale hlavne budúcim generáciám,“ povedal Martin Kováč.

Truhlice aj komody

Pod rukami reštaurátora sa teda objavilo viacero truhlíc a aj niekoľko komôd. Spomenúť môžeme napríklad kúsok pod názvom Truhlica N – 2739. „Je to najbohatšie zdobená truhlica z nášho depozitu. Na drevenom podklade je nanesené zelené pozadie, ktoré je vyzdobené kvetinovou ornamentikou. V spodnej časti sa nachádza šuflík, ktorý je zdobený florálnym motívom na okrovom pozadí. Drevná hmota sa v tomto prípade javí ako kompaktná, vychádzam však iba z vizuálneho prieskumu,“prez­radil Kováč.

Nový nádych získa aj Komoda N- 6851. Podľa Martina Kováča sa jedná o bohato zdobenú drevenú komodu, polychrómovanú čiernym podkladom, na ktorom sa nachádzajú rastlinné motívy. "Okraje sú kolorované žltou farbou. Na zadnej strane je pripevnený ornament vo vertikálnej polohe, vyrezaný do folklórneho tvaru, doplnil.

S prácami sa začalo ešte v januári

Podporená žiadosť o poskytnutie dotácie z FPU v roku 2016 priniesla úplne nový život do spomínaných zbierkových predmetov a prinavrátila im niekdajšiu krásu. „S reštaurátor­skými a konzervátorskými prácami sa začalo v januári tohto roku a prakticky trvali až do mája. Tieto predmety postupne získali svoju pôvodnú podobu i tým pádom aj ich kultúrna hodnota sa zvýšila. V súčasnosti máme k dispozícii zbierkové predmety, ktoré opäť oslňujú svojou dávno zabudnutou krásou a s hrdosťou ich môžeme prezentovať verejnosti,“ povedal na záver Martin Kováč.

Obrazom: Rožňavské múzeum sa pustilo do reštaurovania vzácnych kúskov
2
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM