Kultúra

Unikátne zábery: V kaštieli vystavili vzácne šperky Andrássyovcov

Unikátna zbierka, akú ste v Betliari ešte nevideli. V kaštieli včera prezentovali život Andrássyho a jeho zbierku cenností. Boli sme pri tom a prinášame vám zábery na túto zaujímavú zbierku.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne zábery: V kaštieli vystavili vzácne šperky Andrássyovcov
Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie začalo prezentáciou

Piatkové popoludnie sa v kaštieli nieslo v znamení grófa Andrássyho a jeho rodiny. Na úvod sa hojnému počtu návštevníkov prihovoril poverený riaditeľ múzea Betliar, Július Barczi, ktorý svojou zaujímavou prednáškou priblížil život grófa a jeho rodiny. Jeho zberateľské, ale aj maliarske umenie. Každý zúčastnený s úžasom počúval túto približne hodinovú zaujímavú prednášku, ktorá sa napokon ukončila výstavou vzácnych šperkov, ktoré doposiaľ verejnosť nemala možnosť zhliadnuť.

„Momentálne prebieha výstava zbierky, ktorú majú možnosť návštevníci vidieť od dnes až do pondelka. Som rada, že sme ich znovu oživili po viacerých rokoch, pretože ich osud bol taký pohnutý, ako aj osud pamiatok a ostatných zbierkových predmetov počas minulého režimu“ povedala Silvia Lörinčíková, lektorka výstavy.

Zlato, striebro, drahé kamene

Múzeum Betliar vystavilo také drahocennosti, ktoré si Andrássyovci zbierali po viaceré generácie.

Organizátori výstavy veria v to, že ľudí znovu osloví krása vtavená do týchto vzácnych kovov. Návštevníci si môžu pozrieť šperky zo zlata, striebra a drahé kamene, medzi ktorými sú aj brilianty či rubíny.

Návštevníci boli doslova prekvapení

„Mne sa výstava páčila veľmi a myslím si, že podľa ohlasu, ako ľudia reagovali, tak to bolo veľmi pekné“ komentovala výstavu jedna z návštevníčok mú­zea.

„Ja sa zvyknem zúčastňovať týchto prednášok o Andrássyovcoch a dnes to prinieslo, opäť iný pohľad na tento rod. Hlavne tie šperky sa nám páčili, lebo tie exponáty nie sú každý deň k pozretiu“ povedala ďalšia z návštevníčok.

My sme sa od vedenia múzea dozvedeli, že takýchto akcií sa v Betliari chystá oveľa viac a stále to bude niečo nové a zaujímavé. Ako nám prezradil riaditeľ múzea, chce prilákať čo najviac návštevníkov a zatiaľ sa mu to aj darí, veď sa presvedčte sami, koľko ľudí prišlo na včerajšiu akciu. Želáme vám príjemné sledovanie videoreportáže.

Auto: Peter Simon

Vzácna zbierka: V kaštieli vystavili unikátne šperky Andrássyovcov
1
Galéria
Vzácna zbierka: V kaštieli vystavili unikátne šperky Andrássyovcov
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM