Peter Simon Rôzne

Významné kostoly na Gemeri: V našom okolí ich nájdeme hneď niekoľko

Stredoveké kostoly na území bývalej Gemerskej a časti Abovskej župy sú súborom sakrálnych pamiatok, ktoré sú unikátne hlavne pre vzácne nástenné maľby zo 14. a 15. storočia. Nástenné maľby zaujmú dodnes.

Ilustračný obrázok k článku Významné kostoly na Gemeri: V našom okolí ich nájdeme hneď niekoľko
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa slov Ľubice Pinčíkovej, architektky z referátu svetového kultúrneho dedičstva Pamiatkového úradu SR, sú tieto maľby výnimočné hlavne z dvoch dôvodov. „Prvým je skutočnosť, že nástenné maľby sa v týchto kostoloch krásne zachovali a neboli poškodené. Prispela k tomu aj evanjelizácia v 16. storočí, kedy boli mnohé z nich zatreté bielou farbou a tým sa vlastne zakonzervovali. V tom čase ich totiž považovali za rušivý element pri vnímaní samotnej omše,“ vysvetlila Pinčíková.

Druhý dôvod hodnoty malieb spočíva v tom, že na základe mnohých odborných posúdení je pri niektorých badať talianske a pri ďalších nemecké vplyvy. „Tieto svetové vplyvy sa miešali s miestnou produkciou a výsledkom je nový produkt, nová výtvarná hodnota, ktorá je jedinečná,“ objasnila referentka.

Autormi nástenných malieb v gemerských a abovských kostolíkoch sú pravdepodobne domáci majstri.

„Je možné, že niektorí z donátorov, ktorí v druhej polovici 13. a začiatkom 14. storočia stavali kostoly, si priviedli aj nejakých talianskych alebo nemeckých majstrov, to však s určitosťou nevieme,“ uviedla Pinčíková. Ak sa to však aj stalo, tak títo majstri podľa jej vyjadrenia určite spolupracovali aj s miestnymi umelcami, pretože vtedy sa to tak robilo.

Zaujímavý je napríklad kostol v Štítniku s nádhernými gotickými maľbami alebo v Ochtinej, kde je vplyv talianskej nástennej maľby veľmi výrazný. Zaujme však aj kostolík v dedine Rákoš s exteriérovou maľbou, Rybník so zabudnutým kostolíkom za dedinou, Kraskovo, či Rimavská Baňa, kde v poslednom čase prebehol výskum a obnova,“ vymenovala referentka.

Ako spomenula na záver, obnova týchto kostolov sa začína systematicky financovať a podporovať hlavne pre to, že sú zapísané v predbežnom zozname svetového dedičstva UNESCO.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM