Iveta Hrabovská Rôzne

Výstraha meteorológov: Rožňavu zasiahnu veľké horúčavy!

Čaká nás peklo! Najbližšie dni sa budeme potiť v poriadne veľkých horúčavách. Ortuť teplomera dokonca dnes vystúpi až na také hodnoty, že meteorológovia pre náš okres vydali výstrahu druhého stupňa.

Najteplejší pondelok a utorok[/size][/co­lor]

Výstraha druhého stupňa včera platila najmä pre okresy južného a západného Slovenska. Mimoriadne horúčavy tak môžu zasiahnuť nielen Nitru, ale tiež napríklad Hlohovec, Nové Zámky, Topoľčany, alebo Zlaté Moravce. Táto vlna však dnes zasiahne už aj Rožňavu a okolie a teplota sa ešte viac zvýši.

[blockquote]Me­teorológovia už pred trópmi pre náš okres vydali varovanie druhého stupňa. To platí na dnes od 12.00 až do siedmej hodiny večer. Teploty v denných maximách majú vystúpiť na 33 až 37 stupňov. [/blockquote] Počasie nad strednou Európou bude ovplyvňovať oblasť vyššieho tlaku vzduchu, ktorá sa tu udržiava. Súčasne bude od juhozápadu na územie Slovenska prúdiť teplý vzduch. Je tak možné, že teplé počasie u nás zotrvá až do finišu týždňa. So zvyšujúcou teplotou vzduchu sa zvyšuje aj počet kolabujúcich ľudí. Predísť tomu však nie je tak náročné.

Horúčavy očami odborníka[/co­lor][/size]

„Treba veľa piť, jesť zeleninu a vyhýbať sa priamemu slnku. Nevhodný je alkohol a sladené nápoje. Málokto to vie, ale v lete je dobré viac soliť, pretože sa veľa potíme a soľ potrebujeme,“ vyjadrila sa kardiologička Katarína Dulková, ktorá dodala, že častým problémom aj nevhodne zvolený čas slnenia sa.

„Môj súkromný názor je, že v týchto teplách to nie je vhodné nikdy. Určite však netreba ísť na slnko po desiatej hodine a skôr ako po pätnástej. Treba však rozlišovať slnečné žiarenie od tepla. Nebezpečnejšie je v konečnom dôsledku teplo. Darmo sedíme v chládku, keď je v ňom štyridsať stupňov,“ dodala.

Ak už máte slnka a horúčav dosť a nechcete čeliť úpalu či kolapsu, správajte sa vonku s rozvahou. [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.140930_Od­bornici-varuju:-Z-horucav-mozu-skolabovat-aj-sportovci]TU[/link] sú rady odborníkov.

AKTUÁLNY VÝVOJ POČASIA Z ROŽŇAVY A OKOLIA NÁJDETE[link=http://www­.roznava24.sk/we­ather.php]TU![/lin­k]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM