Peter Simon Rôzne

Výstava, aká tu ešte nebola: Chytí vás za srdce!

Pôrodná hmotnosť menšia „ako vrecko múky“, napriek tomu sa rodičia tešia z každého malého pokroku. Rožňavská knižnica pripravuje výstavu, ktorá vás dostane.

Ilustračný obrázok k článku Výstava, aká tu ešte nebola: Chytí vás za srdce!
Zdroj: TASR

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a Občianske združenie Malíček pozývajú širokú verejnosť na výstavu o predčasne narodených deťoch pod názvom „Narodil sa bojovník!“ do priestorov knižnice v termíne od 6. – 31. marca 2017.

Ako sa píše v správe, „jednovaječné dvojičky Max a Alex sa narodili už v 27. týždni tehotenstva. Štart do života nemal ľahký ani jeden: oživovanie a umelá pľúcna ventilácia po celú dobu pobytu v inkubátore. Max bol prepustený po vyše dvoch mesiacoch ako zdravý chlapec. Alexa po prepustení domov (už mal skoro 5 mesiacov) s diagnózou Detská mozgová obrna čakalo predovšetkým rehabilitovanie. Po čase sa aj u Maxa potvrdila rovnaká diagnóza. Vďaka rehabilitáciám, cvičeniam a rôznym terapiám je dnes Max chlapec, ktorý chodí a je mentálne úplne v poriadku. Je veľmi muzikálny, rapuje a je rodený komik. Alex síce nechodí, veľmi zle vidí a počuje, nerozpráva, prejavuje však emócie, čím robí veľkú radosť bratovi i rodičom,“ aj toto je jeden zo silných príbehov predčasne narodených detí o ktorých sa môžete viac dozvedieť na výstave.

Z informácií vyplýva, že za posledné desaťročie vzrástol počet predčasne narodených detí s pôrodnou hmotnosťou pod 1500g o 30 %. „V rámci Európy predstavujú nedonosené deti najväčšiu skupinu detských pacientov,“ skonštatovala Ľubica Kaiserová, štatutárna zástupkyňa Malíčka.

Podľa jej slov je výstava dôkazom nielen veľkej bojovnosti týchto detí a silného odhodlania rodičov pomôcť svojim deťom popasovať sa s následkami predčasného príchodu na svet, ale ukazuje aj na obrovské množstvo práce, ktorú odvádzajú lekári a sestry na neonatologických oddeleniach po celom Slovensku.

Podľa svetovej zdravotníckej organizácie sú za predčasne narodené deti považované tie, ktoré sa narodia pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva. Najrizikovejšou skupinou sú novorodenci narodení pred 28. týždňom. „Lekári vďaka moderným prístrojom robia zázraky,“ hovorí členka OZ Iveta Jančoková a pokračuje, „Občianske združenie Malíček je určené pre rodičov predčasne narodených detí. Vzniklo z iniciatívy rodičov. Preto sa snažíme byť akýmsi mostom medzi rodinami a odbornou verejnosťou, aby sme prispeli k zlepšeniu starostlivosti o nedonosené deti a ich rodiny. Sama mám skúsenosť s predčasným pôrodom – prvorodený syn sa musel narodiť o 13 týždňov skôr, nečakane, bez kontrakcii v narkóze,“ spresnila.

Výstava „Narodil sa bojovník!“, je určená širokej verejnosti a budúcim rodičom, aby nepodceňovali zdravotné problémy v tehotenstve a v prípade potreby vyhľadali včas lekársku pomoc.

Výstavu fotografií s príbehmi malých bojovníkov a ich rodičov z celého Slovenska si bude možné pozrieť v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, Lipová ul. č. 3 od 6. do 31. marca 2017 v čase výpožičných hodín knižnice. Vstup je voľný.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM