Aktualizované Peter Simon Správy

Výška hladiny im robí starosti, spísali petíciu: Bude sa opakovať minulý rok?

Obec Dedinky a priľahlá vodná nádrž Palcmanská maša patrí bez pochýb k najvyhľadávanejším miestam v našom okrese, v minulom roku však čelili vážnemu problému. Prišlo vraj aj menej turistov.

Ilustračný obrázok k článku Výška hladiny im robí starosti, spísali petíciu: Bude sa opakovať minulý rok?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Obec Dedinky a priľahlá vodná nádrž Palcmanská maša patrí bez pochýb k najvyhľadáva­nejším miestam v našom okrese. Na jej brehoch vyrástli ubytovacie, športové a rekreačné zariadenia, ktoré sú každoročne vyhľadávané. Priamo na jazere sú umiestnené aj zariadenia rybného hospodárstva. Účelom nádrže je zhromaždenie vody pre zabezpečenie prívodu k vodnej elektrárni, ktorá sa nachádza v meste Dobšiná.

Ako nám priamo uviedla len 20 ročná autorka petície Zuzana Beňadiková, myšlienka spísať petíciu je reakciou na minuloročnú situáciu, kedy zaznamenali enormný pokles vodnej hladiny vodnej nádrže na známom rekreačnom stredisku v bezprostrednej blízkosti obce Dedinky.

„Nech neničia niečo tak jedinečné, ako je jediná vodná nádrž v Slovenskom raji a nech berú ohľad na ľudí, nie len na zisk. Sama som obyvateľkou tejto lokality a situácia z minulého roku sa ma dotkla. Keď vidíte miesto, v ktorom ste vyrastali zdevastované a prázdne, človeku ostane rozum stáť,“ povedala Zuzana pre redakciu Rožňava24

Ako dodal ešte minulý rok starosta dotknutej obce Milan Červenka, z uvedeného dôvodu v obci evidovali aj pokles turistického ruchu približne o 30 %.

Doteraz je v petícii približne 1600 podpisov a autori ju chcú adresovať na viaceré ministerstvá. Hrozí ale naozaj scenár z minulého roku?

„V roku 2016 nie sú plánované opravy a údržba, ktorá by mala ovplyvniť výšku hladiny v akumulačnej nádrži Palcmanská Maša. V rámci ďalšej etapy rekonštrukcie hydroenergetických zariadení MVE je plánované iba čiastočné zníženie úrovne hladiny v záchytnej nádrži Vlčia Dolina, ale bez dopadu na hladinu v akumulačnej nádrži. Neočakávame negatívny dopad na rozvoj vodnej turistiky v regióne,“ uviedol hovorca spoločnosti Slovenský vodohospodársky podnik, š. p. Pavel Machava pre Rožňava24.

„Zo strany Slovenských elektrární. nie sú v tomto roku plánované žiadne práce, ktoré by mali výrazný vplyv na úroveň hladiny v nádrži Palcmanská Maša v letných mesiacoch,“ uviedla hovorkyňa elektrární Janka Burdová.

Okrem mladej obyvateľky dotknutej lokality, list so žiadosťou adresovali v predstihu už aj zástupcovia obcí a miest z okresu Rožňava. Apelujú v ňom na ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja s tým, aby opäť k danej situácii nedošlo. Okrem podpísaného primátora mesta Dobšiná, Jána Slováka sa v zozname podpisov nachádzajú aj starostovia obcí Betliar, Gemerská Poloma, Henckovce, Kobeliarovo, Gočovo, Vlachovo, Rejdová, Vyšná Slaná a Dedinky.

Môže vás zaujímať: NEVŠEDNÉ ZÁBERY: TOTO nevidíte každý deň, zistili sme viac!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM