Peter Simon Správy

Vypaľovanie trávy sa nevyplatí: Aká pokuta hrozí?

Jar je pre mnohých najkrajším ročným obdobím. Stromy a kríky začínajú pučať, príchod jari nám ohlasujú aj sťahovavé vtáky, ktoré sa k nám po dlhej ceste znova vracajú. Ročné obdobie má však aj inú podobu.

Ilustračný obrázok k článku Vypaľovanie trávy sa nevyplatí: Aká pokuta hrozí?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Na jar sa začína aj práca v záhradkách, viniciach a poliach. Jar má však aj iné podoby. Každoročne, už niekoľko desiatok rokov, sa práve v jarnom období naše Slovensko mení na spálenisko. Na jar (a nielen vtedy) sme svedkami ako horia medze, stráne, priekopy, násypy železničných tratí, lúky, pasienky a ovocné sady.

Ľudia vypaľujú suchú trávu a pritom si neuvedomujú, ako svojou ľahkovážnosťou ubližujú prírode. Na popol sa menia rastliny, nižšie i vyššie živočíchy, hniezda vtákov, ba niekedy v plameňoch končí i život človeka, ktorý oheň založil. Táto činnosť sa opakuje na jeseň i v lete počas žatvy, alebo tesne po nej sú vypaľované strniská a mnohokrát i ponechaná slama.

Vypaľovanie a zakladanie ohňov sú najčastejšou príčinou vzniku požiarov v prírode, ktoré majú za následok mnohokrát nevyčísliteľné škody. Podľa štatistiky Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Rožňave a Košice – okolie sa ročne zlikviduje okolo 150 nahlásených požiarov.

„Úmyselným a cieľavedomým vypaľovaním dochádza k porušovaniu zákona o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov. Zároveň sa porušuje zákon o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov. Za porušenie týchto zákonov, môžu občania dostať vysoké pokuty. Občan môže dostať pokutu do 332 eur, právnická osoba až do 16 596 eur,“ píše sa na stránke mesta.

V prípade nutnosti telefonicky kontaktujte: 112 linka tiesňového volania, 150 záchranný hasičský zbor.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM