Peter Simon Rôzne

Výnimočnosť kapusty poznali aj v našom regióne: Zistite, ako sme ju využívali v minulosti

Jesenné obdobie bolo v minulosti spojené aj s prípravou na zimu, aby boli rodina a gazdovstvo zabezpečené, mali dostatok potravín na bežné dni i sviatky. Gemerské osvetové stredisko v našom meste sa rozhodlo širokej verejnosti priblížiť činnosti z dôb minulých.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočnosť kapusty poznali aj v našom regióne: Zistite, ako sme ju využívali v minulosti
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v našom meste, folklórne kolektívy spracúvajú aj témy zo všedného života našich predkov, ale v súčasnosti sa už nevykonávajú a mladí ľudia ich nepoznajú. Gemerské osvetové stredisko v Rožňave preto pokračuje v šírení a oboznamovaní verejnosti s činnosťami a zvykmi zo života predchádzajúcich generácií.

„V stredu 18. novembra pozývame všetkých záujemcov na stretnutie s folklórnou skupinou Bučina z Pače v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave (GOS),“ hovorí Ferenczová.

Samotná obec je v našom okrese výnimočná pre svoje nárečie i ďalšie zvláštnosti, ktoré si jej obyvatelia zachovali po svojich predkoch. „V cykle U nás taká obyčaj, skupina predstaví obrad tlačenia – nakladania kapusty v pačanských rodinách obvyklým spôsobom, ktorý sa v minulosti dodržiaval v každej rodine,“ priblížila Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

"Kapusta bola v minulosti hlavnou zeleninou, v našej obci mala aj vyhradené miesto – pole – kde sa pestovala. Jedla sa počas celého roka, pripravovali sa z nej rôzne jedlá. Na jej listoch sa piekli placky a chlieb, plnili sa koláče – kapustníky, konzumovala sa i ako príloha a na jeseň sa nakladala do sudov, aby jej bolo dostatok na celú zimu i jar,“ doplnila Dana Sústriková, vedúca folklórnej skupiny.

O kapuste a jej liečivých účinkoch pri rôznych problémoch sa návštevníci iste dozvedia od tých najpovolanejších, nositeliek tradícií a tiež budú mať príležitosť ochutnať pačanské kapustové špeciality.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM