Peter Simon Kultúra

Výnimočná projekcia filmu v Rožňave za účasti autorov: Kedy zbehnúť do kina Apollo?

Kino Apollo okrem svojho obvyklého programu prináša aj výnimočné projekcie. Jednou z nich je premietanie dokumentárneho filmu Sedem hriechov civilizácie za účasti jeho autorov Ľubomíra Viludu a Ivana Kršiaka, ktoré sa uskutoční v kine Apollo.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočná projekcia filmu v Rožňave za účasti autorov: Kedy zbehnúť do kina Apollo?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Príležitosť zhliadnuť tento film v Rožňave je jedinečná, pretože dokument dokončený v roku 2016 zatiaľ putuje po svete a zbiera ocenenia na festivaloch. Prvé festivaly absolvoval ešte len v decembri minulého roka, a už získal štyri ocenenia. Tri v Indonézii na World Documentary Awards, ktoré si autori prevzali na ostrove Bali a cenu Hollywood International Independent Documentary Awards v USA.

Podujatie sa uskutoční v piatok 7. apríla 2017 od 18.00 hod. v kine Apollo v Rožňave.

„Tvorcovia filmu sú už niekoľko rokov porotcami krajskej súťaže amatérskeho filmu Cineama, ktorú organizuje pre Košický kraj Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave,“ hovorí Anežka Kleinová, manažérka kultúry GOS, a dodáva. „Aj tentokrát k nám zavítajú pri príležitosti súťažnej prehliadky a v predvečer jej konania osobne uvedú svoj najnovší dokument z exotickej Afriky a určite sprostredkujú zážitky aj spoza kamery.“

V doterajšej tvorbe sa autori zameriavali skôr na domáce prostredie, vo svojich krátkometrážnych filmoch zachytili netradičné preteky na tradičných saniach – krňačkách (Na hrane), život pastierov oviec (Bača Jano Červeň), krásu horských lúk a pasienkov a život človeka v súlade s prírodným prostredím (Poľana). Ich tvorba od začiatku získava nielen divácku priazeň, ale aj ocenenia porôt na medzinárodných filmových festivaloch. Myšlienka presťahovať kameru zo stredoslovenských kopcov až na africký kontinent začala Ľubomírovi Viludovi vŕtať v hlave po tom, čo sa vrátil z prvého zájazdu v Keni. „Poňali sme to tak, že cez nami vymyslených sedem hriechov a výpovedí ‚afrických Slovákov‘ zdokumentujeme priepastný rozdiel medzi naším a ich svetom,“ hovorí Ľubomír Viluda.

Ako doplnil, aj oni pri stretnutí s týmto svetom, napriek všetkým dostupným informáciám, utrpeli kultúrny šok. „Turisti z jednej z najrozvinutejších krajín tohto kontinentu poznajú len safari a luxusné rezorty. Pravá tvár Afriky je však niekde inde,“ spresnil Viluda.

Dokumentárny film Sedem hriechov civilizácie rozpráva o strete dvoch odlišných svetov a civilizačných hriechoch, ktoré nezvratne ovplyvňujú naše životy. Slovenskí dokumentaristi film nakrúcali počas uplynulých štyroch rokov najmä v Keni. Hlavnými hrdinami filmu sú však najmä Slováci, ktorí v Keni našli svoj trvalý či prechodný domov alebo do tejto africkej krajiny prichádzajú ako turisti. Sú tak konfrontovaní s teroristickými útokmi či klimatickými zmenami, ktoré už nie sú len problémom budúcnosti. Navyše, Európou sa prevalila migračná vlna tsunami a nastal problém. Dnes je to náš spoločný problém. Film tak hľadá odpovede na otázky, čo môžeme urobiť, aby títo migranti mohli a hlavne chceli zostať doma, tam pracovať a žiť lepšie ako doteraz.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM