Správy

Vyhľadávaná atrakcia: Gemerský kostol čaká na zápis do UNESCO, dnu sa dostanete vďaka mobilu

Na zápis do zoznamov UNESCO sú na Slovensku pripravené aj gemerské a abovské kostoly so stredovekými nástennými maľbami. Patrí medzi ne aj ranogotický kostol Zvestovania Panny Márie z druhej polovice 13. stor. v obci Chyžné v okrese Revúca, ktorý je v súčasnosti vyhľadávanou turistickou atrakciou.

Ilustračný obrázok k článku Vyhľadávaná atrakcia: Gemerský kostol čaká na zápis do UNESCO, dnu sa dostanete vďaka mobilu
Zdroj: TASR

Ako povedal starosta obce Ján Greguš, momentálne je pred kostolom tabuľa s telefónnym číslom, kde sa záujemcovia o prehliadku môžu objednať. Do vnútra sa tak dostanete vďaka mobilnému telefónu.

Vzácne fresky

Kostol v Chyžnom je vyzdobený vzácnymi freskami z konca 14. storočia. V interiéri sa nachádza aj neskorogotický oltár z dielne Majstra Pavla z Levoče. Pri kostole stojí drevená zvonica z 18. storočia.

„Všetky tieto veci sú samozrejme magnetom pre turistov, ktorí k nám chodia predovšetkým počas dovolenkového obdobia. Na začiatku a konci školského roka je zase zvýšený záujem zo strany študentov. Pamiatka však nie je majetkom obce. Kto sa chce dostať do kostola, musí zatelefonovať na číslo, ktoré je na tabuli. Otvárať ho chodí pani z našej obce a zvyčajne jej to netrvá dlhšie ako 15. minút. Vzhľadom na svoj vek nerobí sprievodkyňu, návštevníci však dostanú základný informačný text v troch jazykoch. Určite by to mohlo fungovať aj lepšie, ale farár u nás pôsobí ešte dosť krátko, tak hľadá možnosti,“ povedal Greguš.

V dejinách Slovenska má stredoveké nástenné maliarstvo na území Gemera a Malohontu výnimočné postavenie. V južnej časti regiónu boli dobré podmienky pre poľnohospodársku činnosť a severná časť je významná predovšetkým nerastným bohatstvom. S hospodárstvom sa rozvinul aj kultúrny život. Výsledkom prosperity v 13. až 15. storočí je súbor stredovekých nástenných malieb nachádzajúcich sa v 18 kostoloch.

Predstavitelia gemerských rodín Bebekovcov a Csetnekyovcov mali intenzívne kontakty s juhom Európy. Stavby ich rodových kostolov v Štítniku a Plešivci v okrese Rožňava zdobili talianski majstri. Aktivitu maliarskych dielní a jednotlivých umelcov zase dokumentuje tvorba na stenách menších vidieckych kostolov v Ochtinej, Koceľovciach, Rákoši, Chyžnom, Roštári, Kameňanoch, Šiveticiach, Lipovníku a Krásnohorskom Podhradí.

Kostol v Chyžnom je v súčasnosti v relatívne dobrom technickom stave

Pred dvoma rokmi prešla rekonštrukciou celá strecha a eternit vymenili za pôvodné šindle.

„Čiastočne zateplili aj strop kostola. V 70. rokoch minulého storočia sa následkom banskej činnosti začali na kostole objavovať trhliny. Tie skúmali odborníci, ale pravdepodobne je to v poriadku, pretože ďalšie zásahy tu nevykonali. Nedokážem odhadnúť, čo by pre nás znamenalo, keby bol aj náš kostol zapísaný v zozname UNESCO. Určite by to bola prestíž a zviditeľnenie, ale určite by sme privítali, keby sa spolupráca pri využívaní tohto kultúrneho skvostu zlepšila,“ dodal starosta Chyžného.

foto: ilustačné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM