Peter Simon Rôzne

Vydajte sa na cestu po Nepále vo fotografiách: Cestovateľ v našom meste rozprával o svojich zážitkoch

Ľubomír Činčura, ktorý precestoval kus sveta a zaznamenal ho objektívom svojho fotoaparátu, prišiel Rožňavčanom porozprávať svoje zážitky z cesty po Nepále. Pozrite si v našej galérii výber zaujímavých fotografií z tejto nádhernej krajiny, ktoré cestovateľ zachytil.

Ilustračný obrázok k článku Vydajte sa na cestu po Nepále vo fotografiách: Cestovateľ  v našom meste rozprával o svojich zážitkoch
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V Gemerskom osvetovom stredisku sa v piatok 30. októbra 2015 uskutočnila vernisáž výstavy zaujímavých a nevšedných fotografií. Tie uviedol sám autor Ľubomír Činčura prezentáciou, v ktorej sprostredkoval svoje zážitky z krajiny ticha, hôr a bohov. Pokúsil sa k prítomným preniesť ducha krajiny a jej obyvateľov prostredníctvom vlastných autentických postrehov, zážitkov a impresií.

„Ľubomír Činčura (51) je všestranne zameraný človek, ktorý má čo povedať a robí to nesmierne pútavým spôsobom. Sprostredkuje nielen fotografie, ale aj informácie, ktoré nenájdete v bedekroch, kedže Nepál navštívil už niekoľkokrát,“ Povedala Anežka Kleinová, organizátorka výstavy a pokračuje, „vyštudovaný jadrový fyzik z Lučenca, nadšený cestovateľ a neprofesionálny fotograf je obdivovateľom všetkých druhov umenia. Ako nadpriemerne inteligentný človek je aj členom Mensa Slovensko. Verím, že jeho obrázky s dušou budú pre Rožňavčanov vhodným príspevkom k mesiacu fotografie.“

Ľubomír Činčura precestoval kus sveta a zaznamenal ho objektívom svojho fotoaparátu. Cesty po východných krajinách ho ovplyvnili najmä duchovne. So svojimi fotografiami dosiahol úspechy napríklad aj na celoslovenskej úrovni súťaže neprofesionálnej fotografie AMFO. Vlani získal prestížne ocenenie na celosvetovej súťaži PhotoCup 2014. Ocenená fotografia vznikla v podhorskej dedinke v Nepále, kde určitý čas žil a študoval miestnych ľudí. Je to obrázok, v ktorom sa ukrýva príbeh dievčatka, ktoré čaká na otca. Po počiatočnom ostychu sa pomaličky rozhovorila, v prštekoch žmolila kvietok, akoby trhala okvetné lístky v detskom veštení – ľúbi ma, či neľúbi? A potom zasiahla šťastena. Otec sa skutočne vrátil z hôr, oči dievčatka sa naplnili prekvapením, radosťou a možno aj smútkom či presvedčením, že nečakala nadarmo.

Desiatky prítomných so zatajeným dychom pozorne počúvali slová autora, ktoré prezentovali Nepál a jeho obyvateľov.

„Každý z nás za život navštívi niekoľko krajín. Niekto viac, iný menej. Ja osobne cestovanie beriem ako súčasť vzdelania, nechodím na miesta, kde je príliš mnoho ľudí, ani kde je duchovné prázdno. Za spomenutie stojí precestovanie časti Nepálu, Indie, Ománu, Vietnamu alebo Kambodže. Jednoznačne najpozitívnejšie na mňa zapôsobilo niekoľko návštev Himalájí, ich čistota, prostota a krása. Prešli sme po spadnutej lavíne, mali sme to šťastie spoznať Annapurnu a Dhaulágirí z ich prívetivejšej stránky, ale tiež aj zažiť náznaky ich hnevu,“ prezradil Činčura.

Ako dodal, cesty do krajín ako Nepál, Izrael, či India v človeku vždy niečo zanechajú. Sú to korene civilizácie a duchovna. Tam každý človek pochopí, čo je pre život najdôležitejšie a čo je balast a zbytočnosť. Nezabudnem na Múr nárekov a neďalekú obrovskú knižnicu. Súzvuk rabínov a modliacich sa, vzduch prešpikovaný poznaním, túžbou po poznaní a odpúšťaní. „Osobnosť vám to asi nezmení, ale určite rebríček hodnôt áno. Naučíte sa pokorne čakať, sústrediť sa na svoje vnútro, racionálne myslieť, milovať blížnych, odpúšťať neodpustiteľné,“ dodáva cestovateľ Činčura.

Výstava potrvá do 17. novembra 2015. Vidieť ju môžete v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00 v Dome tradičnej kultúry Gemera (Betliarska 8, Rožňava).

Obrazom: Vernisáž výstavy fotografií pod názvom Nepáľ ma Nepál
32
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM