Ľubomír Hudačko Rôzne

Východniarski Rómovia zaujali BBC: Odhodlaná reportérka zavítala do našej osady!

Rómska osada na východnom Slovensku privítala zahraničnú reportérku! Odhodlaná žurnalistika mala za hlavný cieľ stretnúť sa s ľuďmi, ktorí sa na to, aby unikli chudobe odhodlane sťahujú do anglického Rotherhamu.

Ilustračný obrázok k článku Východniarski Rómovia zaujali BBC: Odhodlaná reportérka zavítala do našej osady!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako píše bbc.com slovenskí Rómovia si so sebou prinášajú do Veľkej Británie zvyky, ktoré znepríjemňujú život miestnym obyvateľom. Ich komunity sa rozrastajú hlavne v mestách ako Rotherham, Sheffield a Hexthorp.

Smer Pavlovce nad Uhom

Kroky reportérky Kate Bradbrook smerovali na východ do obce Pavlovce na Uhom, kde ju priviedol Peter, ktorý žije vo Veľkej Británii viac než desať rokov. „Veľa Rómov teraz žijúcich v Rotherhame pochádza odtiaľ,“ povedal.

BBC opísala, že v rómskej osade v Michalovskom okrese žijú ľudia v biednych podmienkach, bez okien, dverí, elektriny a často i vody. Ako informuje reportérka pre britský portál, desať ľudí napríklad zdieľa dve malé miestnosti, spia na sedacích súpravách a na podlahe a vodu berú zo studne. Niektoré z detí aj z dospelých vyzerali, že majú zdravotné problémy, ako napríklad očné infekcie, píše ďalej.

Krása vedľa totálnej chudoby

„Povedali nám, že sa usilovne snažia vyjsť s peniazmi, ako je ťažké nájsť si prácu kvôli rasovej diskriminácii, vzhľadom k svojmu rómskemu pôvodu,“ píše reportérka. Mnohí Rómovia sa odsťahovali do južného Yorkshire, aby ich deti mali „lepší“ život. V priebehu letných prázdnin sa vracajú domov.

Rómovia sa často zhromažďujú na ulici. A ako povedal Peter: „Je to súčasťou „vonkajšej“ kultúry Rómov, je to spôsob, ako sa stýkať s priateľmi a rodinou.“

Podľa Kate Bradbrook sa zdá Slovensko, že je krajinou extrémov – ohromujúce prírodné krásy vedľa seba s úplnou chudobou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM