Správy

Východ vraj zohrá dôležitú úlohu v integrácii migrantov: Čo sa tu bude diať?

Európa zažíva najväčšiu vlnu migrácie za posledné desaťročia. V rámci projektu, ktorý má takýmto ľuďom pomôcť nájsť na Slovensku svoj nový domov, účinkuje aj východ.

Ilustračný obrázok k článku Východ vraj zohrá dôležitú úlohu v integrácii migrantov: Čo sa tu bude diať?
Zdroj: TASR

Slovenská katolícka charita (SKCH) spustila začiatkom decembra projekt s názvom Rafael III. Ten pokračuje v poskytovaní komplexných služieb so zámerom integrovať osoby s medzinárodnou formou ochrany, ktorí zo svojej krajiny utiekli pred vojnou, náboženským prenasledovaním či inými hrozbami. Ako priblížila Bernadetta Múdra z SKCH, vo väčšine prípadov ide o cudzincov z Afganistanu, Iraku, Somálska, Iránu a Sýrie.

Najväčšia vlna migrácie

Snahou projektu je vytvoriť sieť spolupracujúcich organizácií, dobrovoľníkov a podnikateľského sektora a tým prispieť k zlepšeniu pomoci v procese integrácie osôb cieľovej skupiny. „Európa zažíva najväčšiu vlnu migrácie za posledné desaťročia. Naše skúsenosti nám potvrdili, že integrácii je potrebné venovať mimoriadnu pozornosť a realizovať také opatrenia, ktoré pomôžu azylantom čo najrýchlejšie sa zaradiť do spoločnosti,“ uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Ako podotkol, projekt tak má takýmto ľuďom pomôcť nájsť na Slovensku svoj nový domov a predísť vzniku uzavretých komunít a sociálne rozdelenej spoločnosti.

Výučba slovenského jazyka

Rafael III. sa má realizovať do 30. novembra 2016 na území celého Slovenska s integračnými poradenskými centrami v mestách Bratislava, Žilina a Košice. „Aktivity projektu zahŕňajú výučbu slovenského jazyka a poskytovanie právneho, psychologického a sociálneho poradenstva,“ uviedla Múdra. V rámci poskytovania služieb bude venovaná osobitná pozornosť zraniteľným skupinám s prihliadnutím na ich situáciu a špecifické potreby. Snahou členov projektového tímu je podľa SKCH zjednodušiť prístup cieľovej skupiny k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti, bývaniu, verejným inštitúciám a sociálnym službám. Taktiež jej úspešné zaradenie na pracovný trh prostredníctvom zvládnutia slovenského jazyka. Projekt Rafael III. nadväzuje na skončený integračný projekt Rafael II. Ten bol ukončený 30. novembra tohto roku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM