Peter Simon Kultúra

Vyberte si podľa chuti: Tipy pre Rožňavčanov, kam vyraziť v novom týždni

Ďalší marcový týždeň je načatý a je čas premýšľať, čo s ním. Doprajte si po práci relax a vyrazte von.

Ilustračný obrázok k článku Vyberte si podľa chuti: Tipy pre Rožňavčanov, kam vyraziť v novom týždni
Zdroj: TASR

Historická Rožňava na fotografiách

14. – 17. marec 2017 od 8:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Banícke múzeum v Rožňave v spolupráci s Klubom priateľov starej Rožňavy a Občianskym združením Pre partnerské mestá Rožňavy si pre obyvateľov pripravili naozaj zaujímavú lahôdku. Výstava vznikla na základe iniciatívy nadšencov historickej Rožňavy za aktívnej pomoci Gábora Bogdána, člena Klubu priateľov starej Rožňavy s využitím niekoľkoročnej zberateľskej a vyhľadávacej činnosti nadšencov klubu. Autori výstavy zámerne volili termín jej otvorenia tak, aby si pripomenuli výročie prvej písomnej zmienky o Rožňave z 3. februára 1291. Výstava bude prístupná v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave do 12. apríla 2017 v utorok až piatok denne od 8:00 – 12:00 a 13:00 – 16:00 hod.

Hrady Gemera a Malohontu

14. – 17. marec 2017 od 8:00 do 12:00 a 13:00 do16:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Výstavu pod názvom „Hrady v Gemeri – Malohonte“ budú môcť návštevníci vzhliadnuť v termíne od 2. februára 2017 do 23. marca 2017 v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí baníkov 25. Archeologický výskum bol vykonaný len na niektorých hradoch, aj to zvyčajne len vo forme jedno až dvojsezónneho zisťovacieho výskumu. Z tohto dôvodu sú naše znalosti o hradoch v Gemeri – Malohonte obmedzené a neúplné. Aj napriek tomu sprístupnená výstava sumarizuje doterajšie výsledky archeologického a historického bádania o hradoch v Gemeri – Malohonte, predstavuje pôdorys hradov s predpokladaným rozsahom hradného areálu, oboznamuje návštevníka s eventuálnymi historickými fotografiami a pohľadnicami, ale aj so súčasným stavom hradu.

Zachovanie dávnych remesiel v krajinách Vyšehradskej štvorky

14. – 17. marec 2017 od 8:00 do 12:00 a 13:00 do16:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Výstava Zachovanie dávnych remesiel v krajinách Vyšehradskej štvorky prezentuje široký sortiment výrobkov členov združenia. Nájdeme na nej výrobky hrnčiarov, keramikárov, drevorezbárov, kováčov, debnárov, košikárov, zvonolejárov, čipkárok a iné.

Výstava pre nevidiacich o nevidiacich

15. marec 2017 od 14:00 hod., Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči pripravili pre širokú verejnosť výstavu kresleného humoru pre nevidiacich. Otvorenie výstavy sa bude konať v stredu 15.3.2017 o 14:00 hod. v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave.

Historická Rožňava na fotografiách – PREDNÁŠKY

14 a 16. marca 2017 od 16:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Banícke múzeum v Rožňave však nič nenechalo na náhodu. Inštitúcie spojili hlavy a vytvorili ďalší program. V ňom sa uskutoční niekoľko prednášok. Spomedzi všetkých vás určite zaujme rozprávanie Edity Kušnierovej o zákutiach nášho mesta, či história športu v Rožňave. Vstup pre širokú verejnosť je zadarmo. 14. marec 2017 – Eva Tományová – Osobnosti Rožňavy a 16. marca 2017 sa uskutoční prednáška Adriany Nemčokovej o histórii ošetrovania chorých v Rožňave.

Expedičná kamera – filmový festival

17. marec 2017 od 18:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Po začiatku roka, ktorý ovládla ozajstná zima, s prichádzajúcou jarou mnohí premýšľajú nad tým, kam a za akým dobrodružstvom vyraziť. A práve v tomto rozhodovaní môže byť nápomocný ďalší ročník filmového festivalu Expedičná kamera – svojím rozsahom najväčší outdoorový festival v Česku a na Slovensku s viac ako 25 tisíc návštevníkmi vo viac ako 200 mestách. Do Rožňavy ho opäť prináša Gemerské osvetové stredisko (GOS) 17. marca 2017, v piatok od 18:00 hod. v sále kina Apollo na Betliarskej ulici č. 8 v Rožňave.

4D SHOW – TIMES CLUB

17. marec 2017 od 21:00 hod., Times Club, Rožňava
4D je Slovenská hiphopová skupina pochádzajúca z Bratislavy. Jej základ tvoria raperi Čistychov a DNA, ktorých spoločný projekt 2D bol doplnený o speváka Miša Bieleho a producenta G-Boda. Na ich vystúpenie sa môžete tešiť už tento piatok 17. marca 2017 vo vašom obľúbenom TIMES CLUBE. Welcome drink NICOLAUS VODKA. Vstupné je 5 eur.

Sviatok svätého Patrika v Irish pube

17. marec 2017 od 21:00 hod., Irish Pub, Rožňava
Už o pár dní sa v rožňavskom Irish Pude bude konať na Deň svätého Patrika poriadna žúrka. Jedná sa o špeciálnu akciu na tradičný írsky sviatok. V pube nebude chýbať výzdoba v zelenom štýle a samozrejme ani poriadna muzika, tú zabezpečí DJ Rolly, ktorý vám zahrá najväčšie hity v štýle retro funky hudby počas celej noci.

Od truhlice k šatníku

18. marec 2017 od 14:00 hod., Kaštieľ Betliar
V rámci podujatí pod názvom Pohľad z blízka si vedenie múzea v Betliari pripravilo opäť zaujímavú komentovanú prehliadku. Pod taktovkou historičky Silvie Lörinčíkovej sa teraz môžete obohatiť o informácie týkajúce sa jedinečného nábytku Andrássyovcov.

HUFU – CONTESA

18. marec 2017 od 20:00 hod., Reštaurácia Contesa, Krásnohorské Podhradie
Skvelé hity známeho zoskupenia Hundža a Furmaník, chutné jedlo a príjemná atmosféra. To všetko už onedlho v známej reštaurácii Contesa priamo pod hradom Krásna Hôrka.

Aladin a čarovná lampa – muzikál pre každého

19. marec 2017 od 15:00 hod., Divadlo Actores, Rožňava
Divadlo Actores Rožňava už dávnejšie avizovalo prípravu predstavenia pre každú vekovú kategóriu. Po niekoľkých mesiacoch sa im podarilo vytvoriť niečo, čo zaujalo deti aj staršiu generáciu. Dobrodružný rozprávkový príbeh plný hudby, tanca, s nádhernými kostýmami, veľkou výpravou a podmanivými svetelnými efektmi. Muzikálový príbeh na motívy rozprávok Tisíc a jednej noci nás zavedie do Bagdadu. Hlavný hrdina Aladin je chudobný chlapec. Denne sníva svoj sen o úniku z bezútešného biedneho života. Ten sa však náhle mení, keď stretne krásnu princeznú Jazmínu, dcéru Sultána. No v ceste mu stojí zlý čarodej Džafar a jeho sluha Jago. Obaja sa ho snažia využiť na získanie čarovnej lampy z jaskyne, skrytej uprostred púšte. Aladin sa stane majiteľom lampy, v ktorej sa skrýva duch Džin. Ten mu ponúka možnosť splniť tri želania a priblížiť sa tak k princeznej, doteraz neústupne odmietajúcou akýchkoľvek nápadníkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM