Ivan Kuhn Rôzne

Voliť? Nevoliť?

Opäť sa blížia voľby. Tento krát do orgánov samosprávnych krajov. A spolu s nimi sa čoraz viac ozývajú hlasy, načo nám vlastne regionálna samospráva je. Že je zbytočná. A teda je zbytočné ísť voliť.

Ilustračný obrázok k článku Voliť? Nevoliť?
Foto: Ivan Kuhn

Či regionálna samospráva je alebo nie je potrebná v krajine s 5 a pol miliónom obyvateľov je na dlhšiu debatu. Myslím si, že je potrebná. A zároveň si myslím, že samosprávne kraje v tejto podobe, v akej existujú od roku 2001, sú zlým riešením. Viem, že pôvodné návrhy boli rozdeliť Slovensko na 12, 15 alebo 16 prirodzených regiónov. Také boli návrhy odborníkov na verejnú správu a regionálny rozvoj. Politici však rozhodli, že ich bude 8. Neprirodzených. Najlepšie to vedia na Spiši, ktorý je rozdelený do dvoch krajov. Ale aj na Gemeri.

Aj o tom, aké by mali byť kompetencie samosprávnych regiónov a ako by mali byť vytvárané ich orgány by sa dalo dlho debatovať. Lenže fakt je, že samosprávne kraje existujú a či sa nám to páči alebo nie, minimálne najbližšie 4 roky budú existovať. A ich predsedovia a poslanci budú rozhodovať o použití desiatok miliónov eur. Či o využívaní alebo predaji majetku v hodnote tiež desiatok miliónov eur. Bez ohľadu na to, či sa 9. novembra zúčastní volieb 75%, 50% alebo iba 25% oprávnených voličov.

Ak by ste chceli samosprávne kraje zreformovať alebo rovno zrušiť, musíte počkať do najbližších parlamentných volieb. A v nich voliť strany, ktoré majú v programe zrušenie alebo reformu regionálnej samosprávy. Lebo iba Národná rada Slovenskej republiky má právo prijímať zákony, ktorými samosprávne kraje môžeme zmeniť, alebo zrušiť.

V regionálnych voľbách môžete „iba“ vybrať ľudí, ktorí budú na úrovni regionálnej samosprávy rozhodovať o tom, ako sa použije časť vašich daní. Či transparentne, efektívne a v prospech väčšiny občanov kraja. Alebo sa skryte neefektívne rozflákajú, prípade pretečú do vreciek „tým správnym“ ľuďom. Ak sa volieb nezúčastníte, vyberú týchto „rozhodovačov“ vaši spoluobčania. Ak si myslíte, že to urobia lepšie a zodpovednejšia ako vy, nechajte ich rozhodovať za vás…

Autor je kandidátom na predsedu Košického samosprávneho kraja za Občiansku konzervatívnu stranu (OKS).

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM