Peter Simon Správy

Vo Vlachove v tom majú jasno: Hudba je pre nich životom

Obec Vlachovo je známa viacerými kultúrnymi podujatiami, ale najmä množstvom hudobných skupín.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vlachove v tom majú jasno: Hudba je pre nich životom
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

O titule najsympatickejšej obce v okrese Rožňava rozhodovali naši čitatelia. Najväčšími favoritmi boli do poslednej chvíle obce Vlachovo a Dedinky. S tesným rozdielom hlasov nakoniec zvíťazila obec Vlachovo, ktorú podporilo 706 hlasujúcich.

V obci organizujú veľa spoločenských podujatí, prakticky po celý rok od januára až po december. Najznámejšie sú zimný turistický výstupu na vrch Stromíš, ďalej jedinečné Jozefovské spevy na jar, ktoré ešte stále predstavujú tradície ukončenia zimy a začiatok a oslavu jari. „Potom máme dni obce, počas ktorých organizujeme tradičný jarmok. Môžeme sa tiež pochváliť takou zaujímavosťou, ktorú málokto ešte udržiava a to je Vlachovská gubajka počas Vianoc. Každý rok 25. decembra v poobedňajších hodinách naši chlapci z folklórneho súboru Stromiš predvádzajú tradičnú gubajku, čiže tradičné vianočné zvyky a koledy,“ povedal starosta obce Peter Pakes.

Zaujímavosťou obce podľa starostu je možnože najvyššia koncentrácia hudobných skupín na počet obyvateľov na Slovensku. „Sme taká hudobná obec. Mali sme tu od 50., 60. rokov založené hudobné skupiny a potom sa to pomaličky tradovalo, vznikali nové skupiny. V obci momentálne účinkuje viacero kapiel. Hrávajú, sprevádzajú folklórne skupiny, folklórne súbory, ale takisto hrávajú na oslavách a niekedy aj na tanečných zábavách, podľa toho, kto si ich ako vyžiada. Máme spevácke skupiny, hudobné kapely a ľudové muziky,“ prezradil Pakes.

Za tým, že majú v obci toľko hudobníkov, sú podľa neho nielen gény. „Možno vidia u svojich rodičov, že hrávajú na hudobných nástrojoch, tak hrávajú aj oni. Máme aj také skryté talenty, ktoré predtým nehrali na hudobných nástrojoch a odrazu prišli a hrajú, a hrajú vynikajúco,“ priblížil starosta obce.

Obec je známa nielen hudobníkmi, ale i dominantou v podobe kaštieľa, ktorý kedysi vlastnili Andrássyovci. V roku 2004 ho zrekonštruovali, dá sa povedať do pôvodnej podoby. Z historických stavieb sa neďaleko obce nchádza ľadovňa, čo je možno prvá chladnička v strednej Európe.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM