Správy

Vládny splnomocnenec Anton Marcinčin: Cestovný ruch môže výrazne pomôcť najmenej rozvinutým okresom

Cestovný ruch spolu s rozvojom poľnohospodárstva a školstva patrí k základným kameňom, na ktorom sa dá stavať rozvoj najmenej rozvinutých okresov.

Ilustračný obrázok k článku Vládny splnomocnenec Anton Marcinčin: Cestovný ruch môže výrazne pomôcť najmenej rozvinutým okresom
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Vládny splnomocnenec Anton Marcinčin to uviedol na štvrtkovej konferencii v Košiciach venovanej téme podpory rozvoja cestovného ruchu v najmenej rozvinutých regiónoch Slovenska.

Keďže zaostalejšie regióny sú spojené s poľnohospodár­stvom alebo lesníctvom, prirodzene sa v nich podľa neho otvárajú príležitosti vo vidieckej turistike a cestovnom ruchu vôbec. Splnomocnenec pre najmenej rozvinuté okresy pritom pripomenul množstvo kultúrnych a prírodných pamiatok na východnom Slovensku. „Otázkou dnes je, akým spôsobom ich spravovať tak, aby čo najlepšie zabezpečili tvorbu pracovných miest, a aby sme to, čo dnes dostávame darom – obrovský prílev turistov na Slovensko, dokázali udržať a kvalitatívne posunúť k vyšším príjmovým kategóriám,“ povedal Marcinčin.

Riaditeľ Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) Ondrej Bernát konštatoval, že rozvoju cestovného ruchu by okrem iného pomohlo zníženie sadzby DPH na služby v tejto oblasti. „Slovensko má najvyššiu sadzbu DPH v rámci krajín V4, čiže zníženie na tú základnú desaťpercentnú sadzbu by určite bol jeden z nástrojov, ako pomôcť cestovnému ruchu,“ uviedol.

Za ďalšie nástroje pre znižovanie regionálnych rozdielov považuje zvýhodnenia menej rozvinutých regiónov pri využívaní eurofondov či umožnenie pozitívnej diskriminácie firiem z takýchto okresov pri verejnom obstarávaní.

Cieľom 10. ročníka konferencie pod názvom KSK – partner v cestovnom ruchu má za cieľ vytvoriť priestor pre diskusiu o možnostiach využitia kultúrneho dedičstva a prírodného bohatstva v najmenej rozvinutých regiónoch so zámerom vytvoriť atraktívnu ponuku, ktorá bude mať dostatočnú schopnosť pritiahnuť turistov. Účastníkmi sú zástupcovia inštitúcií a organizácií, ktoré vstupujú do rozvoja cestovného ruchu prostredníctvom tvorby legislatívy, koordinácie, ako aj konkrétnymi projektmi.

„My sa snažíme, aby oblastné organizácie cestovného ruchu boli aktívne aj v týchto najmenej rozvinutých okresoch a spájali všetkých hráčov. Snažíme sa, aby ony boli tým parterom, ktorý povie, ktoré investície pre rozvoj cestovného ruchu je treba hneď podporiť, ako má vyzerať cestovný ruch v danej lokalite o desať, o 20 rokov, a ktoré konkrétne investície treba plánovať do budúcnosti,“ povedal Marcinčin.

V Košickom kraji patria aktuálne do programu rozvoja najmenej rozvinutých okresov regióny Trebišov, Rožňava a Gelnica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM