Peter Simon Šport

Víťazom Dobšinského kopca Miloš Beneš: Majerčák v prvej ostrej prišiel o rekord, potom ho získal späť +FOTO, VIDEO

Dobšinský kopec už pozná svojho víťaza. V nedeľu dopoludnia prebehol slávnostný štart pretekov 32. ročníka Dobšinského kopca, ktorý sa zároveň po štvrtýkrát jazdí aj ako súčasť Majstrovstiev Európy.

Ilustračný obrázok k článku Víťazom Dobšinského kopca Miloš Beneš: Majerčák v prvej ostrej prišiel o rekord, potom ho získal späť +FOTO, VIDEO
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci programu pretekov automobilov do vrchu, ktoré sú zaradené do Majstrovstiev Európy sa v sobotu konal aj zaujímavý sprievodný program a vystúpenia známych interpretov hudobnej scény. Na námestí v Dobšinej sa zišli stovky fanúšikov motoristického športu a hudby. Pozrite si fotky z koncertov, a samotných pretekov v nedeľu.

Sobotňajšiu druhú tréningovú jazdu pre hustý dážď museli organizátori v plnej miere zrušiť.

V prvej tréningovej jazde bol podľa očakávania absolútne najrýchlejší Čech Miloš Beneš (Osella FA30) pred monopostom Fausta Bormolinoho (Reynard K02) a nováčikom na tejto trati, Luxemburčanom Davidom Hauserom (Wolf GB08F1).

Najrýchlejším spomedzi Slovákov bol Igor Drotár (Mitsubishi Lancer WRC) potom, čo jeho najväčší súper v boji o kopcový primát, Ďodi Béreš pre poruchu prvú jazdu nedokončil a musel z pretekov odstúpiť. Ako sme neskôr zistili, príčinou bola uvoľnená hadica od turba.

„Išlo sa mi dobre,“ povedal Igor Drotár po prvej jazde. „Trochu ma zamrzelo, keď som videl stáť mimo trať môjho rivala Jožka Béreša, pretože som sa tešil na priamy súboj. Takto som trochu stratil motiváciu a ďalšiu časť som už nešiel s extrémnym nasadením, ale takticky som došiel do cieľa. Druhú jazdu obujem staršie gumy a pôjdem na istotu, pretože pred druhým pilotom mám veľký náskok.“

Druhým najrýchlejším Slovákom sa tak stal Janko Miloň, ktorý sa oproti pôvodnému času výrazne zlepšil a konečne ukázal, čo jeho Škoda Fabia WRC naozaj dokáže. „Trať je po včerajšej prietrži výborne pripravená. Na trati bol jeden olej, ktorý však bol ošetrený a nerobil problém. Zlepšujem sa stále, aj keď moje auto je asi o pol sekundy na kilometer pomalšie ako Igorove (Drotár), čo sa prejavuje v maximálkach (mne to ide 216 km/h, jemu 237 km/h). Do druhej jazdy si želám, udržať pozície, neurobiť chybu a nech technika vydrží. S druhým miestom v slovenskom majstráku som maximálne spokojný.“

Tretím Slovákom je Vlasto Majerčák (Mitsubishi Lancer), ktorý zároveň zajazdil druhý najlepší čas v Skupine N. Na druhej strane jeho doterajší rekord v tejto skupine dokázal tesne pokoriť Macedónčan Igor Stefanovski (Mitsubishi Lancer). Tento súboj je však otvorený a domáci pretekár sa v druhej jazde pokúsi presunúť rekord trate Skupiny N znova na svoju stranu. „Macedónec bol v prvom kole lepší,“ chlapsky priznal Vlasto. „No ani môj čas nie je zlý, ale nebol top. Takže som stratil svoj rekord. Auto bolo nedotáčavé a museli sme do druhej jazdy pritvrdiť nastavenie. Verím, že to autu pomôže a budem schopný znova zaútočiť na rekord.“

Preteky pokračovali druhou jazdou podľa harmonogramu o 13.30 hod. Počasie vyzeralo nádejne a napokon aj vydržalo.

Do čela pretekov sa dostal Miloš Beneš už po prvej jazde časom 2:25,829, v druhej o necelé sekundy spomalil, no stačilo to na celkové na prvé miesto. Druhé miesto si v oboch jazdách vybojoval Talian Fausto Bormolini na vozidle Reynard K02 pred Luxemburčanom Davidom Hauserom na vozidle Wolf GB08F1.

V hodnotení majstrovstiev Slovenska si prvé miesto z Dobšinej odniesol Igor Drotár na Mitsubishi Lancer WRC. V oboch jazdách mal čas na hranici 2:50. Situáciu mu však určite uľahčilo aj vypadnutie jeho hlavného rivala Jozefa Béreša ml., ktorý v prvom kole pre technickú poruchu musel odstúpiť. Na druhom nieste tak z Dobšinej cestoval Ján Miloň na Škode Fabia WRC.

Držiteľom rekordu trate je ešte stále Talian Simone Faggioli (Osella FA30) a má hodnotu 2:21,898.

Vyhrotený súboj sa konal v skupine N medzi Dobšinčanom Vlastimilom Majerčákom na vozidle Mitsubishi Lancer Evo IX a Igorom Stefanovskym z Macedónska. Stefanovsky v prvej jazde prekonal rekord Majerčáka s výsledkom času 2:58,156. V druhej jazde si však domáci pretekár vzal rekord späť s výsledkom 2:58,038.

Pozrite si zaujímavé fotky z vystúpení a samotných pretekov v našej galérii!!

Druhú fotogalériu nájdete TU.

Zdroj: dobsinskykopec.com, Dnes24.sk

Foto: Janka Vielohová

Dobšinský kopec 2015: Ostré jazdy
1
Galéria
Dobšinský kopec 2015: Sprievodné podujatia a ostré jazdy
34
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM