Peter Simon Správy

VIDEO: Takto vyzerala tradičná svadba na Gemeri

Gemerský folklórny festival má za sebou úspešný 44. ročník. Tí, ktorí sa ho rozhodli navštíviť si mohli v sobotu pozrieť aj tradičnú svadbu. Tá zaujala azda každého.

Zdroj: YouTube.com

Podujatie sa uskutočnilo v dňoch 25. – 26. 8. 2017 v Rejdovej a v miestnom amfiteátri. Podujatie malo široký záber pre každého. Program sa po piatkovom vystúpení v obci preniesol do miestneho amfiteátru. Tam zábava pokračovala aj naďalej.

V sobotu ráno účinkujúci robili posledné skúšky na veľkej scéne v amfiteátri a tí najmenší na malej scéne pri kostole. Ako prezradila Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave, už pred poludním v sobotu prichádzali prví návštevníci a vyobliekaní folkloristi, aby si zaspievali a zatancovali vo dvoroch a na pľacu. Na malej scéne prebiehala súťaž vo viazaní šatiek „po vyšnoslansky“ a v remeselníckom dvore v strúhaní šindľov. Rejdovské dvory ponúkali množstvo ukážok tradičných remesiel a výrob, ale aj prác ako napr. polievanie (bielenie) plátna, pranie na potoku, tkanie, paličkovanie. Nechýbali ani rejdovskie cimitringi, ukážky hasičskej techniky a výstava trofejí v poľovníckom dvo­re.

Pestrý a veselý krojovaný sprievod obcou viedla domáca folklórna skupina Hôra. Súboristi divákom cestou zaspievali i zatancovali, aby ich pozvali na ďalší program v amfiteátri.

Pozrite si v našej galérii celý priebeh tradičnej svadby na Hornom Gemeri z obdobia 50. – 60. rokov 20. storočia.

Po privítanke, v gemerskom programovom bloku Vôňa Gemera, folklórne súbory a skupiny Bučina, Bystränky, Dolina, Genšenky, Lehoťanka, Borostyán, Mládežnícky folklórny súbor Borostyán, Dubina, Gemer, Haviar a Háj z Rimavskej Soboty s ľudovými hudbami Ondreja Hlaváča a Mariána Molnára pripomenuli divákom zvyky, obyčaje a tance takmer z celého Gemera. „Sme veľmi radi, že sa v programoch 44. ročníka Gemerského folklórneho festivalu predstavili všetky aktívne folklórne kolektívy z nášho okresu, aby našim návštevníkom predviedli bohatú a pestrú paletu gemerských ľudových tradícií, ktoré počas kalendárneho roka vo svojich obciach zachovávali stáročia. Práve vďaka týmto kolektívom máme možnosť ich vidieť a spoznávať,“ doplnila Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

V ďalšom programe „Vo Vlachove svadba bude“ účinkovali folklórne skupiny Stromíš, Hôra a Dolina. „Zámerom scenáristu a režiséra programu Jána Liptáka bolo zaznamenať svadbu z obdobia, kedy sa z dedinského prostredia vytrácali tradície, ale napriek tomu niektoré obrady nemohli pri tejto príležitosti chýbať,“ doplnila Ferenczová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM