Peter Simon Od Vás

VIDEO od čitateľa: Takto neďaleko Rožňavy zachytil hmlu

V našom meste a okolí sa včera skoro celý deň vyskytovala hmla, bolo tomu tak aj v nočných hodinách. Čitateľ ju takto zachytil na kameru pri hrade Krásna Hôrka.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO od čitateľa: Takto neďaleko Rožňavy zachytil hmlu
Zdroj: Dnes24.sk

Jedným zo znakov jesene je, že sa často v nižších polohách objavuje hmla. Vtedy máme pocit nepríjemného sychravého počasia, ktoré nám dokáže pokaziť náladu. Hmla dokáže poriadne znepríjemniť aj cestu vodičom, ktorí musia dávať fakt veľký pozor. Čitateľ Peter z Rožňavy sa v nočných hodinách šiel previezť autom ku hradu Krásna Hôrka. " Nudil som sa doma, tak ma napadlo, že sa idem trošku povoziť na aute. Ako náhle som vyšiel z Rožňavy, na celom úseku cesty smerom na Sorošku sa vytvárala fakt poriadna hmla. Keď som došiel na parkovisko, tak som si posvietil a potočil trošku," povedal Peter.

Viete, čo je hmla?

Hmla je atmosférický aerosól pozostávajúci z veľmi malých kvapôčiek vody, prípadne ľadu. Tieto sú rozptýlené vo vzduchu a znižujú dohľadnosť pri zemi pod 1 km. Ak je táto dohľadnosť vyššia alebo rovná 1 km, nehovoríme o hmle, ale o dymne. Pri hmle je vysoká relatívna vlhkosť vzduchu, často až 100 %. „Hmla vzniká pri poklese teploty vzduchu pod rosný bod. V mestách, kde je vysoká koncentrácia škodlivín vo vzduchu, ktoré pôsobia ako kondenzačné jadrá, stačí len priblíženie sa teploty vzduchu k teplote rosného bodu a už pozorujeme hmlu. Hmla dokáže veľmi podstatne znížiť dohľadnosť, o veľmi silnej hmle hovoríme pri dohľadnosti menšej ako 50 m,“ píse sa na SHMÚ.

Foto: ilustračné

Hmla v Krásnej Hôrke
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM