JAB Rôzne

VIDEO, ktoré musíte vidieť: Sonda letela z východu až do stratosféry, nasnímala impozantné zábery

Zaujímavý a v skutku unikátny projekt zrealizovali českí a slovenskí vedci.Bádatelia vypustili až do stratosféry sondu s miliardami baktérií, ktoré potrebujú na svoj výskum. Letela pritom z východu Slovenska, pozrite si naozaj krásne zábery.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO, ktoré musíte vidieť: Sonda letela z východu až do stratosféry, nasnímala impozantné zábery
Zdroj: Dnes24.sk

Sondu vypustili zo spišskonovoveského letiska v nedeľu krátko po pol ôsmej ráno. Predtým však nasledovala ešte skoro dvojhodinová príprava a skoro rok práce pred uskutočnením tohto letu, ako nám prezradil profesor René Kizek.

Cenné informácie

Stratosferická sonda, mala za cieľ otestovať účinnosť unikátnych biosenzorov vyvinutých vedcami z Mendelevovej univerzity v Brne. Podľa slov jedného z vedcov, ktorý tento projekt navrhol, biosenzory budú v OSEM minútových intervaloch snímať vplyv kozmického žiarenia na DNA.

„Tento let nám poskytne cenné informácie o správaní nukleových kyselín v extrémnych podmienkach. Tie môžu byť využiteľné pri ochrane posádok lietadiel pri letoch cez polárne oblasti, pobytoch astronautov na Medzinárodnej kozmickej stanici ISS alebo pri dlhodobých pilotovaných letoch k vesmírnym telesám,“ objasnil René Kizek.

Po dopade sondy vedci budú skúmať, ako rôzne druhy kozmického žiarenia poškodzujú jednu z najdôležitejších molekúl živých organizmov, DNA, a tiež, či sú jednoduché bunky schopné prežiť v extrémnom prostredí stratosféry. Sonda niesla do stratosféry okrem testov na poškodenie DNA tiež niekoľko druhov bakteriálnych buniek. Pri nich budú vedci skúmať správanie sa buniek pri extrémnych podmienkach, ako je teplota mínus 85°C a tlak blížiaci sa k vákuu.

Špeciálny balón

Viac ako štvorkilovú sondu z letiska do stratosféry vyniesol špeciálny balón a dopravil ju do výšky skoro 40 kilometrov nad úroveň morskej hladiny. Celý let trval skoro tri hodiny a sonda dopadla zhruba 60 kilometrov severovýchodne od Prešova do hustého lesa. „Balón je vyrobený zo špeciálneho latexu. Pri štarte má dva metre, ale v stratosfére sa jeho priemer zväčší až na 12 metrov,“ prezradil Libor Lenža riaditeľ hvezdárne.

„Biosenzory chceme ďalej testovať aj v ďalších rokoch. Keď testy potvrdia dnešné výsledky chceme túto technológia ponúknuť k ďalšiemu využitiu nie len pri výzkume vesmíru, ale aj na zemi,“ uzavrel René Kizek.

Unikátne zábery sondy zo stratosféry
1
Galéria
Príprava a let sondy,ktorá vyletela do stratosféry zletiska
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM