Peter Simon Rôzne

Vianoce očami rožňavských pamätníkov: Tieto zvyky už vyšli z módy

Pred pár desiatkami rokov sa vianočné sviatky slávili omnoho skromnejšie ako je tomu dnes. Ako vyzerali najkrajšie sviatky roka v našom okolí v minulosti?

Ilustračný obrázok k článku Vianoce očami rožňavských pamätníkov: Tieto zvyky už vyšli z módy
Zdroj: TASR

Vyzdobené vianočné stromčeky, množstvo darčekov pod nimi, ale aj honosná výzdoba v našich domovoch. Takto vyzerajú Vianoce v Rožňave a okolí v súčasnosti. V minulosti to však vyzeralo inak a najkrajšie vianočné sviatky sa slávili omnoho skromnejšie. Na svoje Vianoce z detstva si zaspomínali ľudia, ktorí sú už dnes v staršom veku.

Čaro Vianoc vytláča komercia

V súčasnosti je to hlavne o komercii, bohatých darčekoch a konzume, pričom sa vytráca pravá podstata vianočných sviatkov. „Dávno to bolo úplne o inom. Spoločné zdobenie stromčeka a už niekoľko dní pred Vianocami sme boli úplne v nadšení. Kopec snehu, šantenie. Teraz je to všetko o reklamách a akciách v obchode. Tešili sme sa z úplných maličkostí a hlavne z toho, že sme si mohli dať sviatočnú večeru. Za tým nasledovalo spievanie kolied a trávenie času bez televízie. Bolo to krásne a strašne rada na toto obdobie spomínam,“ hovorí Eva. Ako dodala, podľa nej sviatky strácajú duchovnú hodnotu a vytláčajú ju peniaze a rôznorodé darčeky.

Na čelo sa robil krížik z medu

V rodinách sa počas Štedrého dňa dodržiavali aj isté zvyky, na ktoré si po rokoch zaspomínali starší Rožňavčania. „Otec nám vždy pred večerou urobil medom krížik na čelo, aby sme sa mali všetci radi, potom nasledovalo prekrojenie jablka,“ povedala Eva. A aké zvyky sa dodržiavali v rodine Štefana? „Okrem toho, že sme celý deň držali pôst a najedli sa až večer, tak sme od večere nikdy nemohli odísť od stola. Hovorilo sa, že kto by odišiel, tak čoskoro zomrie.“ Obaja sa však vzájomne zhodujú, že aj keď boli sviatky v tom čase omnoho skromnejšie, tak boli pekné a radi si na nich po rokoch spomínajú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM