Marcel Mojžiš Rôzne

Vesmírne divadlo: Uvidíme zatmenie, aké už nezažijeme!

Jedinečné vesmírne divadlo! Už o pár dní budeme môcť pozorovať unikátne zatmenie Slnka, ktoré pravdepodobne nikto viac nezažije. Suverénne naj astronomický úkaz tohto roka uvidíme v stredu skoro ráno.

Už o šesť dní čaká milovníkov astronómie top úkaz tohto roka. V budúcu stredu ráno nastane historicky významný prechod Venuše pred diskom Slnka. Ten bude pravdepodobne posledným pre všetkých teraz žijúcich ľudí, pretože jeho najbližšie opakovanie bude až v roku 2117 a aj to od Slovenska v odľahlých častiach Zeme.

Miniatúrne zatmenie[/size][/co­lor]

„Tento úkaz patrí do kategórie zatmení, ale v tomto prípade je to akési miniatúrne zatmenie Slnka, ktoré nastáva v okamihu, keď Slnko, Venuša a Zem sú usporiadané približne na jednej priamke. Navyše toto usporiadanie nastáva v blízkosti tzv. uzlovej priamky, čo je vlastne priesečnica rovín obehu dráhy Venuše okolo Slnka s rovinou dráhy Zeme,“ vysvetlil Július Koza z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Začiatok úkazu nastane v budúci utorok večer, z územia Slovenska však máme šancu vidieť len jeho poslednú tretinu, a to na ďalší deň po východe Slnka. „Ak ho niekto chce vidieť, musí si privstať a po východe Slnka už bude Venuša na Slnku, takže ju môže vidieť ako malý čierny bod na slnečnom disku,“ podotkol astronóm Pavol Rapavý. Toto jedinečné vesmírne divadlo budeme môcť vidieť aj v rožňavskej hvezdárni. Pozorovanie prechodu Venuše začne v stredu o 4.30 ráno a potrvá do siedmej.

Bacha na zdravie[/size][/co­lor]

Pri pozorovaní úkazu však treba dbať na dostatočnú ochranu zraku. „V žiadnom prípade bežné slnečné okuliare nestačia. Môžeme na to použiť buď tmavé zváračské sklo č. 12 až 14, alebo špeciálnu fóliu astrosolar,“ vysvetlil Rapavý. V prípade pozorovania Venuše ďalekohľadom je dôležité použiť filter. Ten treba aj v prípade fotografovani­a javu.

ziar24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM