Peter Simon Kultúra

Vernisáž Polovodič: Vystaviť diela v Andrássyho obrazárni bolo snom autora

Roland Neupauer, rodák z Rožňavy žijúci v neďalekej obci Krásnohorské Podhradie, si splnil dávny sen. Svoje diela vystavil v historickej Andrássyho obrazárni.

Ilustračný obrázok k článku Vernisáž Polovodič: Vystaviť diela v Andrássyho obrazárni bolo snom autora
Zdroj: Dnes24.sk

Ako nás informovalo Banícke múzeum v Rožňave, autor študoval na Škole úžitkového výtvarníctva, neskôr na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, odbor Slobodné umenie. V rámci štúdia pôsobil v ateliéroch u prof. Rudolfa Sikoru, neskôr u prof. Jána Bergera. V roku 2003 absolvoval študijný pobyt na škole Sztuk Pienknych v Poznani v Poľsku.

Roland Neupauer je predstaviteľom mladej generácie súčasných výtvarníkov, ktorý čerpá námety pre tvorbu zo svojho bezprostredného okolia. Expresívnym rukopisom zachytáva zmyslové pôsobenie a vnímanie svojho prostredia. Najviac sa sústreďuje na abstraktné formy výtvarného umenia. “Má slobodný impulzívny a dynamický maliarsky prejav, v ktorom necháva prehovoriť farby, gestá a emócie. Silné pôsobenie na diváka dosahuje práve živou a sviežou farebnosťou,“ informoval Csaba Urban z Baníckeho múzea v Rožňave.

Ďalej uviedol, že sám autor definuje svoju tvorbu ako zmes zátiší, teda inšpiráciu z krajiny a prvkov z prírody s abstrakciou a expresívnymi vstupmi. V mnohých kompozíciách sa objavujú kubizujúce formy, ktoré zaujímavým spôsobom budujú obrazový priestor. Jeho diela sa vyznačujú hľadaním slobody a snahou úprimne vyjadriť svoje vlastné pocity a nazeranie na svet. “Preferuje maľbu olejom na plátno, pričom podklad často tvorí temperovou farbou, výnimočne akrylom. Často mení tému, farebný charakter i kompozíciu,“ dodal Urban.

Autor má za sebou množstvo výstav a výtvarných sympózií na Slovensku, ako aj kolektívnu výstavu vo Viedni v roku 2011. V tom istom roku mal v priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave výstavu s názvom Zodiac. Vystaviť svoje diela v Andrássyho obrazárni v Krásnohorskom Podhradí bolo jeho dávnym snom. Tento sen sa mu splnil 14. mája 2015 výstavou, ktorá nesie názov Polovodič a je vystavená práve v spomínanej secesnej budove postavenej v rokoch 1908–1909. “Vernisáž otvoril poverený riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Martin Kováč a kurátorka výstavy, historička umenia Angelika Kolárová z Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Výstava potrvá do 14. júna 2015,“ dodal na záver Urban z Baníckeho múzea v Rožňave.

Foto: Banícke múzeum Rožňava

Vernisáž Roland Neupauer - Polovodič
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM