Peter Simon Správy

Verejnosť môže dať hlas vzácnemu organu z nášho okolia. O ktorý sa jedná?

Nadácia známej banky vyhlasuje 9.ročník výnimočnej hlasovacej súťaže, prostredníctvom ktorej chce opäť poukázať na alarmujúci stav vzácnych kultúrnych pamiatok v našej krajine. V hre je aj jeden z okolia.

Ilustračný obrázok k článku Verejnosť môže dať hlas vzácnemu organu z nášho okolia. O ktorý sa jedná?
Zdroj: Dnes24.sk

Tentokrát sa zameriava na majestátne historické hudobné nástroje – organy. Verejnosť má opäť príležitosť svojím hlasom rozhodnúť, ktorý z deviatich, dôkladne vybraných pokladov Slovenska bude zreštaurovaný vďaka grantu vo výške 30 000 eur.

Jedným z nich je aj organový pozitív z 18. storočia v kaplnke hradu Krásna Hôrka. Myšlienku je možné podporiť zahlasovaním na stránke nadácie do 25. februára.

Organ má prívlastok aj „kráľ hudobných nástrojov. Snúbia sa v ňom prvky umelecké s tými technickými a každý je jedinečný po zvukovej, výtvarnej aj konštrukčnej stránke. V našej krajine sa do dnešnej doby zachovalo veľké množstvo historických organov.

„Dá sa povedať, že u nás máme organy aj v tej najmenšej dedinke, čo nie je pravidlom ani v mnohých krajinách západnej Európy. Sú to unikáty a mnohé boli najväčšími nástrojmi vo svojej dobe. Ich technicko-umelecký stav je však v drvivej väčšine zlý až kritický a ich obnova súčasnými dostupnými finančnými prostriedkami je problematická,“ hovorí vedecký pracovník z Ústavu hudobnej vedy SAV, organológ Mgr. Art. Andrej Štafura, PhD.

Ako ddodal, reštaurovanie organov je pritom v porovnaní s inými pamiatkami náročnejšie. Aj v tom zmysle, že obsahujú komplex materiálov ako drevo a kov a navyše je pri nich potrebné zohľadňovať ten najdôležitejší rozmer – samotný zvuk.

Zahlasovať za jeden z hudobných skvostov je možné od 12. do 25. februára, tu. V rozhodnutí môžu pomôcť aj dostupné bližšie informácie o histórii, unikátnych charakteristikách a aj súčasnom stave každého organu. Reštaurovanie nástroja s najvyšším počtom hlasov verejnosti, bude prebiehať na jeseň tohto roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM