Peter Simon Samospráva

V týchto obciach na Gemeri majú budovať nové kanalizácie a čističku. Vodári do prác investujú milióny eur

Vybudovanie novej čistiarne odpadových vôd a výstavbu kanalizácie v obciach Slavošovce, Rochovce a Čierna Lehota avizovala Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s. (VVS), ktorá celú výstavbu pripravuje. Nová kanalizácia bude pre obyvateľov obcí v našom okrese určite výrazným prínosom.

Ilustračný obrázok k článku V týchto obciach na Gemeri majú budovať nové kanalizácie a čističku. Vodári do prác investujú milióny eur
Zdroj: TASR

Vodárne predbežne už oznámili, že verejné obstarávanie vyhlásia približne začiatkom novembra. Projekt plánujú financovať z prostriedkov Európskej únie, zo štátneho rozpočtu a aj z vlastných zdrojov. V súčasnosti sú odpadové vody zachytávané v žumpách, ktoré často nie sú vodotesné alebo sú aj zle prevádzkované. Neustále je preto ohrozená kvalita podzemných a povrchových vôd. Vybudovaním kanalizácie sa vylepší v obciach štandard bývania a umožní sa jeho ďalší rozvoj.

Predpokladaná cena prác plánovaných na tri roky je 7,78 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (9,33 mil. eur vrátane dane).

Koncom minulého roka podľa údajov Štatistického úradu SR mali Slavošovce 1 931 obyvateľov, Čierna Lehota 662 a Rochovce 339. Novú čističku a kanalizácie tak dané obce určite ocenia.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s. bola založená v apríli 2003. VVS zabezpečuje výrobu a dodávku pitnej vody, distribúciu vody, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd v Košickom, Prešovskom a čiastočne aj v samotnom v Banskobystrickom kraji. Koncom vlaňajška prevádzkovala 6 144 kilometrov vodovodov, 39 úpravní vôd a 457 vodojemov.

V prevádzke bolo 235 verejných vodovodov. Spoločnosť prevádzkovala aj kanalizačnú sieť v dĺžke 2 385 km a 87 čistiarní odpadových vôd.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM