Peter Simon Správy

V srdci Slovenského raja odhalili pamätnú tabuľu: Patrí obetiam leteckého nešťastia!

Na Kláštorisku v Slovenskom raji si po šiesty raz uctili obete horských nešťastní v tomto národnom parku. Okrem toho tu odhalili aj nový pamätník leteckého nešťastia záchranárov v Prielome Hornádu z júla tohto roku.

Ilustračný obrázok k článku V srdci Slovenského raja odhalili pamätnú tabuľu:  Patrí obetiam leteckého nešťastia!
Zdroj: TASR

„Autormi pamätníka spolu s tabuľou s ich menami a spomienkou na túto smutnú udalosť sú chlapci z Horskej záchrannej služby (HZS) Slovenský raj. Je to vlastne obrovská skala, na ktorej je pripevnené torzo z vrtuľníka, je tam osadený zadný rotor a v prednej časti sa nachádza bronzová tabuľa s mottom a menami všetkých štyroch záchranárov,“ priblížil pre náčelník HZS Slovenský raj Ivan Krajčír.

Pamätník venovaný trom leteckým záchranárom a bývalému náčelníkovi HZS v Slovenskom raji je tak od dnes súčasťou symbolického cintorína na Kláštorisku.

Práve tu sa koná každoročne pietna spomienka na obete hôr, jeho súčasťou je aj pamätná tabuľa, na ktorej je teraz 76 mien obetí horských nešťastní v Slovenskom raji. „Neustále tu pribúdajú tabuľky s menami obetí a nešťastie, ktoré sa tu stalo v júli, je jedným z najväčších. Zahynulo tu naraz veľa záchranárov, naším cieľom bolo, aby ich mená ostali v spomienkach ľudí, aby sa na nich nezabudlo a pamiatka na nich bola stále živá,“ zdôraznil Krajčír s tým, že doteraz v Slovenskom raji nezahynul žiaden záchranár.

Zahynuli pri pomoci chlapcovi

Pri havárii záchranárskeho vrtuľníka v rokline Prielom Hornádu zomreli na palube 17. júla tohto roku lekár Marek Rigda, letecký záchranár Martin Svitana, pilot Ľubomír Majerčák a náčelník HZS Slovenský raj Dušan Leskovjanský. Šli na pomoc nemeckému chlapcovi, ktorý sa zranil na turistickom chodníku. Symbolický cintorín na Kláštorisku, ktorého súčasťou je oddnes aj pamätník venovaný týmto mužom, je vďaka dreveným sochám, ktoré vyrezávali mladí umelci zo Spiša, jedinečným na celom Slovensku. Nachádza sa tu aj niekoľko samostatných tabuliek s menami obetí.

Desiatky mien

Symbolický cintorín na Kláštorisku je situovaný v srdci Slovenského raja na lúčnej poľane v bezprostrednej blízkosti ruín stredovekej kaplnky pre pocestných, ktorá pochádza z roku 1492. Je to samostatný objekt ležiaci mimo čiastočne zrekonštruovaných ruín známejšieho kartuziánskeho kláštora. Prvá pietna spomienka na obete Slovenského raja a osobnosti, ktoré sa pričinili o rozvoj náročného parku, sa uskutočnila v roku 2010 spolu s omšou a vysvätením základného kameňa. Tým je drevené umelecké dielo s názvom božie muky. V súčasnosti je v zozname obetí 76 mien, pričom najstaršia obeť je z roku 1909.

Obrazom: V srdci Slovenského raja odhalili pamätnú tabuľu
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM