Peter Simon Správy

V srdci Rožňavy odštartoval deň folklóru: FOTO a VIDEO priamo z akcie!

Námestie ožilo folklórom a chutným jedlom. Spev, tanec a dobrá nálada. Veď posúďte sami na záberoch priamo z miesta akcie.

Ilustračný obrázok k článku V srdci Rožňavy odštartoval deň folklóru: FOTO a VIDEO priamo z akcie!
42
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Peter Simon / Zdroj: Facebook

Toto zaujímavé a netradičné podujatie odštartovalo na Námestí baníkov v Rožňave v piatok, 22. augusta 2017 od 14:30 hod. Následne sa zahájila aj súťaž vo varení halušiek.

Počas vystúpení folklórnych skupín z Gemera sa podával poľovnícky guláš a pre najmenších bola pripravená cukrová vata, kolotoč a vyšantiť sa mohli aj na nafukovacom hrade.

Gemerčania sa zabávajú

Počasie v Rožňave akcii nahrávalo do kariet. O najlepší recept halušiek súťažilo dokopy desať družstiev z nášho okolia. Tieto obce sa taktiež postarali o kultúrne vystúpenia. Na malom pódiu sa postupne predvedol Gočovan z Gočova, Radzim z Vyšnej Slanej, Hôra z Rejdovej, Stromíš z Vlachova, Bučina z Pače, Dubina z Rožňavy a do dobrej nálady zahrá aj Ľudová hudba Ondreja Hlaváča z Gočova. Ťahákom dnešného dňa bola aj horehronská skupina Juraja Pecníka.

Vyhodnotenie súťaže vo varení halušiek bolo približne o 17:00 hod.

Pozrite si v našej galérii desiatky fotiek a LIVE video priamo z miesta.

Mária Zagibová o haluškách z Pače

Pača má vlastnú metódu. „My zemiaky nevaríme takým spôsobom, že scedíme dole tú vodu zo zemiakov, teda ten vývar prakticky, ktorý obsahuje škrob, ale to musí ostať v tých zemiakoch, v ktorých sa rozmieša bryndza, smotana a tak sa robia strapačky, keďže ten škrob je základná vec, ktorá tam musí byť. Ja mám 72 rokov a u nás sa tie strapačky varia už odjakživa. Varili to aj moji starí rodičia, keďže to bolo najľahšie a najrýchlejšie jedlo, ktoré aj dobre nasýtilo. Dávala sa tam domáca bryndza, doma pestované zemiaky, domáce maslo, domáca smotana, ba dokonca aj domáca v mlyne mletá múka,“ povedala pre náš web pani Zagibová.

Podujatie sa konalo pod záštitou poslanca NR SR Petra Pamulu.

Obrazom: Deň Slovenského folklóru v Rožňave
42
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM