Peter Gemerský Kultúra

V spomienkach a pamäti

Včera bola v rožňavskej galérii otvorená výstava Kamily Rybárovej pod názvom V spomienkach a pamäti.

Kamila Rybárová sa narodila v Rožňave v roku 1984, štúdiá absolvovala na Katedre výtvarnej výchovy a umenia v Prešove a na Akadémii umení v Banskej Bystrici (voľné výtvarné umenie v ateliéri súčasnej maľby prof. Hodonského).

V minulosti vystavovala v Košiciach (čajovňa Smallvill), Poprade (Stará elektráreň), Žiline (Kebabb), Prahe (Galerie Vltavín). V súčasnosti žije v Rožňave a venuje sa dizajnu a tvorbe vlastných kolekcií kabeliek a odevov.

Jej tvorba je charakteristická spájaním rôznych médií maľby, tlače, textilu, ručnej či strojovej výšivky. Maľby sa stávajú akousi intímnou spoveďou z minulosti a preto vychádzajú z fotografií autorkinho osobného rodinného albumu, zobrazujú situácie ktoré sa reálne odohrali a ľudí ktorí sa v jej živote objavujú a ovplyvňujú ju. Autorka skúma procesy ktoré sa odohrávajú v našej mysli, to ako sa tieto informácie uchovávajú, alebo naopak vytrácajú až na nich napokon úplne zabudneme. Je zaujímavé sledovať, ako náš rozum s týmito informáciami narába. Sú to jemné záznamy, niekedy ledva čitateľné, inokedy celkom jasné a výrazné. Niektoré fragmenty úplne vymazáva, zatiera hrubým nánosom farby. Techniky a zvolené materiály ako sú výšivky, staré plátna a zaplátané, zašlé textílie majú navodzovať plynutie času a vyvolávať pocity nostalgie.

Výstava potrvá do 16.11.2010

Srdečne Vás pozývame!

V spomienkach a pamäti
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM