Peter Simon Správy

V Rožňave sa oceňovalo: Pocta pre darcov krvi, FOTO!

V Rožňave slávnostne ocenili darcov krvi. Udalosť je dobrým zvykom aj v Rožňave. V stredu Slovenský červený kríž - spolok Rožňava ocenil darcov a odovzdal im zlaté a diamantové Jánskeho plakety. Dvaja z nich sú dokonca stonásobní darcovia, vieme koľko stojí krv.

Ilustračný obrázok k článku V Rožňave sa oceňovalo: Pocta pre darcov krvi, FOTO!
50
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Darcovstvo krvi má svoju tradíciu, má svojich stálych darcov, ktorí k tomu vychovávajú aj svoje potomstvo a príbuzných. Inak tomu nie je ani v našom meste, v Rožňave. V stredu 23. novembra 2016 sa darcovia z okresu stretli na slávnosti, ktorá sa uskutočnila v kongresovej sále Radnice.

Dokopy ich boli desiatky a postupne si všetci prevzali bronzovú, striebornú či zlatú alebo diamantovú plaketu. Dvaja darcovia z okresu si dokonca prevzali Kňazovického medailu, ktorá sa udeľuje za 100-násobné darovanie červenej tekutiny.

Oceňovanie darcov krvi prebiehalo za účasti zástupcu primátora Dionýza Keménya, predsedníčky Slovenského červeného kríža územného spolku Rožňava MUDr. Kataríny Kopeckej, PhD., riaditeľa Slovenského červeného kríža územného spolku Rožňava Bc. Norberta Smolku, primárky hematologicko – transfúzneho oddelenia MUDr. Jarmily Balušíkovej, starostov obcí a prítomných hostí.

Počas podujatia sa konali kultúrne vstupy. „Ja si nesmierne vážim bezpríspevkových darcov krvi, pretože viem, že krv sa vyrobiť nedá a keby neboli dobrovoľníci, ktorí krv, svoju vlastnú vzácnu tekutinu dávajú, nemali by sme krv. Ako vieme, sú mestá , ktoré majú problémy, pretože nemajú dostatok krvi, a myslím si, že týmto spôsobom ako sa im snažíme poďakovať, si nejak tak aj uvedomujú aj oni, ale aj okolie, tú dôležitosť darovania krvi,“ uviedla Katarína Kopecká.

Ako dodala, akciu bezpríspevkového darcovstva krvi robia z dôvodu, aby si široká verejnosť uvedomila zmysel darovania krvi. „Je mnoho starších ľudí, ktorí darujú krv a boli by sme veľmi radi, ak by si to aj mládež uvedomila, že bez tejto krvi budúcnosť nebude, pretože keď zdravý človek nebude ochotný darovať krv, nebudeme vedieť ani zachrániť život, ani pomôcť tým ľuďom, ktorí budú na krv odkázaní,“ dodáva Kopecká.

Primárka hematologicko – transfúzneho oddelenia má v tom jasno

Napriek tomu že naozaj to spoločenské prostredie darcovstvo neoceňuje určite tak, ako by si to zaslúžilo, tak vždy si nájdu čas, aby prišli do prostredia, ktoré dobre poznajú a v ktorom sa verím cítia dobre. „Vždy myslia na tých, ktorí sú na tu krv naozaj odkázaní. Iný zdroj, iná náhrada neexistuje. Problém s darcami určite nie je len v Rožňave. Všade visia upozornenia na to darcovstvo krvi, ale je to určite o tom, že tá spotreba je obrovská v rámci celého Slovenska a tie všetky transfúzne oddelenia sa boria s úbytkom darcov a s nedostatkom zásob pre bežné použitie, takže my sme naozaj nesmierne vďační každému, kto nájde tú odvahu a príde,“ hovorí pre náš web primárka hematologicko – transfúzneho oddelenia MUDr. Jarmila Balušíková.

Ako dodala, v Rožňave ročne evidujú približne 1 800 až 1 900 transfúznych jednotiek krvi, zhruba tých 1900 až 2000 darcov za rok. „Tento rok to bude určite viac, pretože sme sa pozerali na tie štatistické údaje, tak ten počet darcov je pomerne vysoký, teraz sme niekde na úrovni okolo 1 800 ale ešte máme mesiac a pol pred sebou, december býva pomerne silný mesiac, číže veríme, že to tak aj bude, pretože tá spotreba je priemerne vyššia než aká by mala byť,“ spresňuje Balušíková.

Krv je drahá

Žiadny iný zdroj nie je, preto sa naozaj na oddelení snažia mobilizovať aj príbuzných pacientov, ktorí sú v nemocnici, lebo tí predstavujú pre nich neznámy zdroj. Samozrejme spolupracujú aj s ostatnými transfuziologickými oddeleniami. „Najčastejšie nám pomáha Košické pracovisko Národnej transfúznej služby, ale tiež to nie je vždy rovnaké. ***"Krv ako taká má nezmerateľnú cenu, ale jej príprava a jej spracovanie a vyšetrenia, ktoré sú robené majú určitú cenu a pokiaľ tú krv nakupujeme niekde, tak tú cenu nemusíme zaplatiť. Keď sa odoberie jedna transfúzna jednotka, to znamená tých 450 ml krvi, tak od darcu dokážeme vyrobiť dva krvné lieky, červené krvinky a krvnú plazmu, ktorá priemerne vychádza na tých 160eur,“ hovorí pre náš web Jarmila Balušíková.

Daruje, lebo chce pomôcť

Ako uviedol viacnásobný darca Róbert Varga, je za tým len pomoc. „Darovať chodím len preto, aby som pomohol predovšetkým druhým. Tam iný význam hľadať ani neviem. Nerozmýšľam nad tým, že kvôli čomu. Je to vnútorný pocit, ktorý ma núti pravidelne darovať túto vzácnu tekutinu,“ spresnil Varga.

Obrazom: Pocta pre bezpríspevkových darcov krvi
50
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM