Peter Simon Rôzne

V Rožňave prezentovali zvonkárstvo z Gemera, FOTO

Hosťami večera bola ženská spevácka skupina zo Šumiaca, Mikuláš Gigac a Michal Molčan z Rejdovej.

Ilustračný obrázok k článku V Rožňave prezentovali zvonkárstvo z Gemera, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

V stredu, 22. novembra sa z Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave ozýval hlas zvoncov a krásne horehronské spevy v podaní ženskej speváckej skupiny zo Šumiaca.

Gemerské osvetové stredisko, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravilo pre priaznivcov folklóru v rámci cyklu U nás taká obyčaj ďalší zaujímavý večer zameraný na zvonkárstvo. Prítomní mali opäť príležitosť získať pozoruhodné informácie a vypočuť si okrem spomínaných spevov a zvoncov aj príbehy zo života hostí večera Mikuláša Gigaca zo Šumiaca a Michala Molčana z Rejdovej.

Obidvaja sú zberateľmi zvoncov, nielen zo Slovenska a dobre ovládajú aj históriu výroby zvoncov v bývalej gemerskej župe, kde v minulosti patril aj Šumiac.

„Osviežením večera bola zvonkohra v podaní pána Gigaca, jeho dcéry, vnučky a netere. Naši hostia sa osvedčili aj ako výborní rozprávači, za čo ich diváci často odmeňovali potleskom. A na záver si aj spoločne zaspievali,“ uviedla Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Obrazom: Zvonkárstvo v Gemeri
6
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM