Peter Simon Správy

V Rožňave malo stáť prvé maďarské divadlo: Svedčí o tom maketa, ktorú uvidíte na parádnej výstave

Pri príležitosti 12. ročníka Gemerských kultúrnych dní sa vo výstavných priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave konala vernisáž výstavy pod názvom László Kelemen a jeho doba. Autorom výstavy je Košické divadlo Thália.

Ilustračný obrázok k článku V Rožňave malo stáť prvé maďarské divadlo: Svedčí o tom maketa, ktorú uvidíte na parádnej výstave
Zdroj: Dnes24.sk

Vo výstavných priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave sa vo štvrtok 15. októbra konala vernisáž výstavy pod názvom „László Kelemen a jeho doba“. Autorom výstavy je Košické divadlo Thália, ktoré ju zorganizovalo pri príležitosti 45. výročia svojho vzniku.

Nechýba ani časť kulís

Výstava je podľa slov Petronely Bodnárovej venovaná Lászlóovi Kelemenovi (1732 – 1814), prvému maďarskému divadelnému režisérovi a dramatikovi, zakladateľovi prvej maďarskej profesionálnej divadelnej spoločnosti vedenej pod záštitou grófa Pála Radayho. Riaditeľom divadelnej spoločnosti bol v čase od roku 1791 do roku 1792 práve Ladislav Kelemen. „Výstava je zameraná aj na celkový vývoj maďarského divadelníctva na území vtedajšieho Horného Uhorska. Časť výstavy zaznamenáva vývoj Košického divadla Thália, ktoré začalo svoju činnosť 29. novembra 1969. Bannerová výstava je doplnená o fotografie, makety kulís a dokonca aj o skutočný ženský herecký kostým dobových šiat (šitý na mieru konkrétnej herečke),“ uviedla Bodnárová.

Plánovali u nás postaviť prvé divadlo

Ako ďalej informovala, pre Rožňavčanov je určite veľmi zaujímavá zmienka o tom, že postavenie prvého maďarského divadla bolo plánované práve v našom meste. Žiaľ, tento plán sa neuskutočnil a divadlo, kaviareň a tanečná sála bola napokon postavená v Košiciach. S jej výstavbou sa začalo v roku 1787 a stavba bola odovzdaná v roku 1790. Zmienku o plánovanom rožňavskom divadle potvrdzuje vystavená maketa divadelnej sály a javiska, pôdorysy jednotlivých poschodí divadla a detailný popis celkového objektu.

Výstavu si môžete pozrieť do 4. novembra 2015.

Foto: Banícke múzeum Rožňava

Slávnostná vernisáž v Rožňave: László Kelemen a jeho doba
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM