Peter Simon Kultúra

V Rožňave bolo veselo: Tanec a hostina vyvrcholili búrlivým potleskom, FOTO

Gemerskú hostinu s maďarským folklórnym súborom Borostyán si do priestorov Domu tradičnej kultúry Gemera prišlo pozrieť niekoľko desiatok nadšencov.

Ilustračný obrázok k článku V Rožňave bolo veselo: Tanec a hostina vyvrcholili búrlivým potleskom, FOTO
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

V stredu večer, 21.septembra 2016 sa stretli priaznivci folklóru v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave, aby sa dozvedeli o rôznych príležitostiach na zábavy, ale aj o zvykoch a jedlách na gemerskej hostine v minulosti.

V gemerských obciach, či už v slovenských, alebo maďarských, sa práve v jesennom období konali hostiny spojené s ukončením zberu úrody i vysvätenia kostolov. „Na týchto hostinách nemohlo chýbať dobré jedlo, pijatika, dobrá muzika i tanec. O tom, aké plodiny sa na Gemeri pestovali a aké jedlá nemohli chýbať na sviatočných stoloch našich predkov, prítomným porozprávala moderátorka večera. A aby v priestoroch Gemerského osvetového strediska v Rožňave bola na podujatí zábava ako sa patrí, nechýbala ani pravá gemerská muzika, tanec a spev. O to sa postaral folklórny súbor Borostyán z Drnavy spoločne s ľudovou hudbou Ondreja Hlaváča,“ prezradila Dana Lacková z osvetového strediska v našom meste.

Ako dodala, na záver si účinkujúci vyslúžili búrlivý aplauz a aj si spoločne s divákmi zatancovali. Nechýbalo ani pohostenie tak, ako sa na pravú gemerskú hostinu patrí.

Obrazom: Gemerská hostina s Borostyánom
9
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM