Peter Simon Kultúra

V Krásnohorskom Podhradí predstavia novú známku. Čo na nej bude zobrazené?

Poštovú známku z emisného radu Kultúrne dedičstvo Slovenska predstavia slávnostne dnes, 16. januára, v Krásnohorskom Podhradí.

Ilustračný obrázok k článku V Krásnohorskom Podhradí predstavia novú známku. Čo na nej bude zobrazené?
Zdroj: TASR

Poštovú známku z emisného radu Kultúrne dedičstvo Slovenska a zobrazujúcu Mauzóleum Andrášiovcov predstavia slávnostne v piatok 16. januára v Krásnohorskom Podhradí. Informovala o tom Judita Krajčiová, kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea – Múzeum Betliar.

Známka bola vydaná 2. januára v náklade 2 milióny kusov. Jej nominálna hodnota je 1,15 eura a rozmery má 22 krát 26,5 milimetra. „Textovým motívom na známke je Krásnohorské Podhradie a obrazovým motívom Mauzóleum Andrášiovcov,“ doplnila Krajčiová.

Mauzóleum neďaleko hradu Krásna Hôrka dal postaviť gróf Dionýz Andráši pre svoju manželku Františku Hablavcovú, opernú speváčku, do ktorej sa zamiloval vo Viedni. Nemala šľachtický pôvod, tak sa zosobášili tajne. Žili v Döblingu a Mníchove. Po Františkinej smrti sa rozhodol nepochovať ju do rodovej hrobky.

„Stavbu mauzólea začal 22. marca 1903, vysvätené bolo 26. októbra 1904. Pod jeho vzhľad sa podpísali mladí mníchovskí umelci. Mauzóleum z bieleho pieskovca budí dojem oktogónu skosenými hranami a štvorcovým pôdorysom. Pred vstupom je v dlažbe slovo pax (pokoj), zo strán sochy cherubínov,“ opísala stavbu Krajčiová.

Interiér hrá zlatými mozaikami a farebnými mramormi z rôznych kútov sveta. Sú tam latinské úslovia, ornamenty, symboly evanjelistov a na kupole s laternou dvanásť anjelov držiacich kresťanské symboly. Achátom prekryté okná tlmia prenikajúce svetlo. Mramorové sarkofágy od Maxa Fricka a Karla Hubera zdobia erby, rastliny, zvieratá, anjeli a portréty Františky a Dionýza, ktorého tu pochovali v roku 1914. Podľa Krajčiovej mauzóleum nemá v strednej Európe obdobu.

Autorom výtvarného návrhu známky je akademický maliar Peter Augustovič, rytcom známky je Jozef Česla.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM