Marek Šebeňa Rôzne

V Gemerskej Polome ide do tuhého

Spoločnosť EuroGas so sídlom vo Viedni žiada od Slovenska odškodné za zmarenú investíciu. Spoločnosť dnes informovala Slovenskú republiku o svojom zámere podať podnet na arbitrážny súd a žiada kompenzáciu vo výške 500 miliónov eur za údajne nezákonné

Výšku odškodného EuroGas určil na základe sumy, ktorú vložil do projektu v Gemerskej Polome. EuroGas je materskou spoločnosťou firmy Rozmin, ktorá tvrdí, že ju slovenské úrady v roku 2004 nelegálne pripravili o ložisko v Gemerskej Polome.

O banské práva vedie Rozmin dlhodobý spor so spoločnosťou VSK Mining. Tá na základe rozhodnutia Obvodného banského úradu v Spišskej Novej Vsi z roku 2008 v tejto lokalite momentálne investuje a buduje štôlne.

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tunajší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete. V súčasnosti je najväčším producentom v ťažbe mastenca Čína, významné ložiská sú aj v USA, Brazílii a Indii, z európskych štátov výraznejšie prispieva k svetovej produkcii Fínsko. Vzhľadom na široké priemyselné využitie mastenca, hlavne vo farmaceutickom, chemickom, kozmetickom a papierenskom priemysle, spotreba ako aj dopyt po tejto surovine na trhu neustále rastú.

Uviedla to dnes na svojej internetovej stránke spoločnosť EuroGas.

zdroj: TASR

mastenec GP
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM