Kultúra

V Galérii to opäť žilo: Deti si vyrábali vlastné šperky

Tento raz tvorili v secesnom slohu šperky „podľa L.C.Tiffanyho“ alebo inšpirované architektúrou A. Gaudího. Deti, ktoré podujatie navštívili, si mohli vyskúšať až štyri techniky výroby šperkov.

Ilustračný obrázok k článku V Galérii to opäť žilo: Deti si vyrábali vlastné šperky
Foto: - - / Zdroj: Dnes24.sk

Vyrábali prívesky, brošne, náramky

Tento raz s hlinou a s na vzduchu tvrdnúcou modelovacou hmotou, z ktorých deti vyrábali prívesky, brošne, náramky. Tieto zdobili malými kamienkami a sklíčkami. Okrem zvyčajných šperkov sa objavili ešte zdobené rybičky, jašteričky a iné figúrky zvierat, z ktorých sa po vypálení a zaschnutí stanú veľmi krásne brošne.

Veľký záujem bol o prácu s fimom, pretože sa organizátorom podarilo zabezpečiť takmer všetky farebné odtiene tohto materiálu. Šperky vytvorené z fima žiaria veselosťou, ľahkosťou, citlivosťou a pekne tak odzrkadľujú jemný, ale odvážny svet secesie.

Panovala tvorivá atmosféra

Deti prinášali svoje nápady a vytvárali veľmi zaujímavé a inšpiratívne kúsky šperkov. Nemuseli by sa hanbiť ani pred samotným známy výrobcom Tiffanym. Tieto šperky spolu s ďalšou secesnou tvorbou výtvarných stried budú vystavené na spoločnej výstave v Andrássyho obrazárni v Krásnohorskom Podhradí a v rámci Dní mesta Rožňava.

Autor: Peter Simon

Foto: Banícke múzeum v Rožňave

V Galérii sa opäť pracovalo: Deti vyrábali šperky
18
Galéria
Foto: - - / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM