Peter Simon Správy

V Betliari neobdivujú len kaštieľ: Atrakciou sa stali aj tieto snežienky, FOTO

Sú ich stovky. Návštevníci si ich fotia. Stali sa každoročnou súčasťou zastávky pri prechádzke parkom.

Ilustračný obrázok k článku V Betliari neobdivujú len kaštieľ: Atrakciou sa stali aj tieto snežienky, FOTO
7
Galéria

Snežienky sú poslovia jari. Vedia to aj v betliarskom múzeu, kde ich krásu a počet okrem zamestnancov obdivujú aj návštevníci. Ako sme zistili, ich výskyt na známom mieste je pravdepodobne už z čias posledných obyvateľov kaštieľa.

Kultúrno-propagačná manažérka múzea, Judita Krajčiová sa na ne pozerá každú jar už od roku 2001, keď nastúpila do zamestnania v Betliari. „Na ich výskyt som sa musela opýtať starších kolegov, keďže som mala pocit, že tu boli už o dosť dávnejšie a potvrdilo sa to,“ hovorí Krajčiová.

Po dlhej zime všetci čakajú na prvé náznaky jari, akými sú u nás nepochybne snežienky pri kaštieli. Objavujú sa na Facebookových profiloch návštevníkov kaštieľa a okolitého parku. Stala sa z nich plnohodnotná súčasť historického múzea v Betliari.

Keďže každý tvrdí, že tieto snežienky si odjakživa pamätá tu pri kaštieli, zrejme sú tu ešte od čias posledných majiteľov kaštieľa. „Predpokladáme, že ich účelovo vysadili. Teraz sa už rozšírili aj na iné miesto, vyskytujú sa aj za kaštieľom, aj keď v podstatne menšom počte. Vedľa kaštieľa sú ich stovky,“spresňuje Krajčiová.

Návštevníci si však musia dávať pozor. Snežienky sú chránené podľa zákona o ochrane prírody a krajiny a zvlášť pri Národnej kultúrnej pamiatke, takže by ste ich mali len obdivovať, fotografovať ale netrhať, pretože hrozí pokuta.

Obrazom: Snežienky v Betliari
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM