Peter Simon Správy

Už žiadne nelegálne stavby v Dobšinej: Takto proti nim zakročil sám primátor Ján Slovák

Od včerajšieho dňa majú osadníci prísny zákaz stavania nových chatrčí a každá novopostavená bude okamžite likvidovaná. Doteraz vedenie mesta očíslovalo 74 existujúcich príbytkov. Vo väčšine žijú ľudia v úplne katastrofálnych podmienkach a prevažne aj s početným potomstvom.

Ilustračný obrázok k článku Už žiadne nelegálne stavby v Dobšinej: Takto proti nim zakročil sám primátor Ján Slovák
Zdroj: Dnes24.sk

Rómsku kolóniu už pred mesiacom navštívil primátor Dobšinej Ján Slovák a mestský poslanec a člen mestskej rady Tomáš Mišanko. Na vlastné oči a osobnými rozhovormi s obyvateľmi osady sa vtedy chceli informovať o stave, aký je v danej lokalite mesta. Mnohí tento počin nového vedenia radnice označili za prvý krok v roky neriešenej problematike.

Presne o mesiac od tejto návštevy osady sa na kolónií začína s prvými zmenami. „Tento krok je veľmi potrebný k detailnému zmapovaniu danej oblasti. Terénne sociálne pracovníčky mali zmapovanú situáciu, kto tam žije, aké rodiny, koľko majú detí, no táto situácia sa neustále menila. Rozhodli sme sa preto prideliť každej chatrči osobité číslo, pod ktorým bude evidovaná daná rodina, ktorá ju obýva, aj jej počet,“ uviedol na webovej stránke mesta primátor Slovák.

V rozhovore ďalej informuje o nových krokoch. „Obyvateľov osady budeme nútiť k tomu, aby si v osade a pred príbytkami urobili poriadok, ktorý si budú musieť udržiavať. V súčasnej dobe už pravidelne chodí na osadu hliadka mestskej polície, prípadne Rómska občianska hliadka, čím budeme mať vždy aktuálny prehľad o situácií. Ak by sa javili známky napríklad novej stavby, tá bude okamžite rušená. Dnes sme urobili tento krok na osade, no podobným trendom sa uberieme aj v samotnom meste. Je potrebné vedieť koľko je nelegálnych stavieb v týchto miestach, ako aj v celom meste. Isteže, prísny zákaz pokračovania v nelegálnej stavebnej činnosti bude samozrejmosťou a priamo na území mesta budeme nelegálne stavby riešiť v súčinnosti so Stavebným úradom. Na čom budeme trvať je tiež poriadok a čistota,“ dodáva Slovák.

Foto/zdroj: mestodobsina.sk

Už žiadne nelegálne stavby v Dobšinej
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM