Peter Simon Správy

Úspech materskej školy z nášho mesta: Získala vlajku a medzinárodný certifikát programu Zelená škola!

V školskom roku 2016/2017 sa 123 škôl na Slovensku uchádzalo o vlajku a medzinárodný certifikát programu Zelená škola. Na základe splnenia podmienok programu, rozhodnutím Rady Zelenej školy reálne získalo toto medzinárodné ocenenie 91 škôl na Slovensku a medzi nimi aj jedna rožňavská škôlka.

Ilustračný obrázok k článku Úspech materskej školy z nášho mesta: Získala vlajku a medzinárodný certifikát programu Zelená škola!
Zdroj: MŠ Štítnická

Dňa 5. októbra 2017 sa na Technickej univerzite vo Zvolene, za prítomnosti prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, konala slávnostná certifikácia medzinárodného environmentálneho programu Zelená škola, na ktorej si medzinárodný certifikát a titul Zelenej školy už po desiatykrát prevzala riaditeľka Materskej školy Štítnická v Rožňave Mgr. Katarína Bozóová a koordinátorka programu Zelená škola v MŠ Štítnická PaedDr. Kvetoslava Kostyánszka.

„Materská škola Štítnická 337/9/A v Rožňave prioritne pracuje práve v oblasti environmentálnej výchovy a ochrany životného prostredia. V medzinárodnom programe Zelená škola je aktívne a úspešne zapojená už celých 10 rokov, čím sa stáva jednou zo škôl, ktoré sa stávajú dlhodobými iniciátormi pozitívnych zmien vo svojej komunite. Snažíme sa v participácii so svojim kolégiom Zelenej školy, vytvorenom zo zástupcov pedagogických aj nepedagogických zamestnancov, zástupcov rodičov detí do edukačného procesu vkladať prvky zážitkového učenia, tráviť viac času v okolitej prírode, vnímať a chrániť jej krásy. Materská škola je hrdá na titul „Zelená škola“, pretože tento medzinárodný environmentálny program sa postupne stáva jej životným štýlom,“ informuje riaditeľka Katarína Bozóová.

Titul Zelená škola získavajú školy, ktoré v posledných 2 rokoch realizovali environmentálnu výchovu a praktické aktivity s priamym zapojením žiakov. Ich cieľom je znížiť vplyv školy na životné prostredie a ponúknuť zaujímavejšie a praktické formy výučby. Okrem Slovenska sa certifikát udeľuje v ďalších 52 krajinách sveta.

Zelená škola je najväčší environmentálny program na svete. Zapojených je doň 40-tisíc škôl zo všetkých kontinentov, prebieha pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR a uznanie získal aj od Environmentálneho programu OSN (UNEP). Koordináciu programu zabezpečuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v spolupráci s regionálnymi centrami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Rožňava

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM