Peter Simon Správy

Úrad rožňavského diecézneho biskupa prevzal Stanislav Stolárik: TOTO sú jeho prvé pocity!

Stanislav Stolárik, rodák z nášho mesta, prevzal úrad diecézneho rožňavského biskupa po Mons. Vladimírovi Filovi. Na veľkolepej udalosti sme vyspovedali nového biskupa aj primátora mesta.

Ilustračný obrázok k článku Úrad rožňavského diecézneho biskupa prevzal Stanislav Stolárik: TOTO sú jeho prvé pocity!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Nový rožňavský biskup Stanislav Stolárik v sobotu 16. mája prevzal úrad diecézneho biskupa. Slávnostná udalosť Kánonického prevzatia diecézy a uvedenie do úradu sa uskutočnilo v Katedrále Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave. Stolárika do funkcie vymenoval koncom marca pápež František. Hlava Katolíckej cirkvi v tento deň prijala zrieknutie sa vedenia Rožňavskej diecézy, ktoré mu predložil Mons. Vladimír Filo.

Na slávnosti sa okrem Maria Giordana, ktorý je apoštolský nuncius na Slovensku, zúčastnilo kopec biskupov, kňazov, ale aj veriacich. Medzi prítomnými samozrejme nechýbala ani rodina Stolárika, či predstavitelia samosprávy.

Podujatie sa začalo približne o 10. hodine slávnostným sprievodom ku katedrále, v ktorom nechýbal ani košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. V mene prítomných novému biskupovi prejavil úctu v príhovore aj kňaz Rožňavskej diecézy Rastislav Suchý.

Vo svojej Homílii nový biskup Stolárik povzbudil prítomných kňazov a pozval ich k modlitbe. Nevynechal ani zaujímavú poznámku a veriacich informoval o tom, že sa po 60. rokoch vrátil späť do rodného mesta. Následne svoje poďakovanie adresoval aj predchodcom.

„Toto je udalosť, ktorá patrí k tým top udalostiam roka. Celú skutočnosť vnímam pozitívne. Určite sa treba poďakovať aj za prácu biskupovi, ktorý odišiel. Už sa teším na osobné stretnutie s novým, pretože aj v mojej hlave sú už nejaké spoločné plány, ktorými možno pootvoríme dvere na miestach, kde zatiaľ neboli a som presvedčený, že sa to nám dvom určite podarí,“ uviedol pre náš web primátor mesta Pavol Burdiga, ako ďalej dodal, plány zatiaľ prezrádzať nebude.

„No rozhodne sa budem v prvom rade modliť, to sú asi moje prvé plány. Je to najrozhodujúcejšie, no a tie ďalšie kroky budú závisieť od toho, ako sa oboznámim so situáciou v diecéze. Možno niečo sa už nájde, ale treba sa mi oboznámiť s podmienkami do ktorých vstupujem,“ uviedol biskup Stanislav Stolárik.

Ďalej dodal, že dnešný deň je pre neho zaujímavým, keďže sa do Rožňavy vrátil až po 60. rokoch. „Uviedol som to aj v holímii, je to zaujímavé, že ma sem ten Boží vietor znova zavial, ale Pán Boh je veľmi zaujímavý,“ spresnil udalosti Stolárik.

Stolárik vo vyjadrení spomenul aj starostlivosť o kňazov a celú diecéze. Zaujímalo nás, ako to myslel. „To mapovanie už prebehlo. S každým by som veľmi rád komunikoval a hľadal vždy tie možnosti, ktoré by nás zjednocovali. Sme na jednej lodi a máme spoločný cieľ. Celkovo toto všetko nebolo ľahké, predsa sa jedna etapa môjho života uzatvára a otvára ďalšia. Som jediný biskup na Slovensku, ktorý pôsobí vo svojom rodisku. Ja si myslím, že budem prijatý. Verím, tomu, že tú spoločnú reč nebudeme len hľadať, ale ju aj nájdeme,“ uviedol na záver rozhovoru nový rožňavský biskup Stanislav Stolárik.

Pozrite si v našej galérii fotografie zo slávnosti.

Obrazom: Stanislav Stolárik prevzal úrad diecézneho biskupa Rožňavskej diecézy
29
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM