Peter Simon Rôzne

Unikáty v obci na skok od Rožňavy: Toto nám závidia mnohí!

Len pár kilometrov od nášho mesta máme unikátne pamiatky, ktoré nemajú obdobu v celej strednej Európe. Táto nenápadná obec ukrýva skutočné skvosty!

Ilustračný obrázok k článku Unikáty v obci na skok od Rožňavy: Toto nám závidia mnohí!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ak vo voľnom čase nemáte čo robiť, vyberte sa autom cez Jelšavu do Gemerskej Hôrky, na tomto úseku cesty máte možnosť vidieť veľa krás prírody, ale aj kultúrnych pamiatok. Už hneď po Štítniku sa môžete zastaviť na Hrádku alebo pri Ochtinskej aragonitovej jaskyni. V Jelšave odbočíte smerom na Tornaľu a na tomto úseku cesty, ktorú lemuje krásna príroda sa vám objaví obec s názvom Šivetice.

Rotunda prešla rekonštrukciou

Šivetice sú obec na Slovensku niekoľko kilometrov od nášho mesta. Najvýznamnejšou pamiatkou je rotunda svätej Margity Antiochijskej, ktorá je najväčšou románskou rotundou na Slovensku i v celej strednej Európe s vnútorným priemerom 11 metrov.

V interiéri sa zachovali hodnotné románske i gotické fresky. V obci sa nachádza aj zaujímavý evanjelický kostol z roku 1784 – táto cirkev bola v minulosti v obci väčšinovou. Rotunda, ktorá je považovaná za najväčšiu svojho druhu na Slovensku, nie je pritom jedinou zaujímavosťou, ktorú ponúka táto gemerská obec s necelou päťstovkou obyvateľov. Fresky po rekonštrukcii odkryli reštaurátorskí majstri z Talianska a Francúzska.

Šivetická keramika bola v minulosti známa v celom Rakúsko-Uhorsku. Dnes túto tradíciu udržuje živú údajne už len jeden majster.

Prvýkrát už v roku 1243

Ďalšou zastávkou pri vašej ceste môže byť obec Licince. Dedinku spomínajú v dokumentoch už v roku 1243. Pôvodne patrili Gemerskému hradu, neskôr ich vlastníkmi boli Ákosovci, po nich Bebekovci.

Obyvateľstvo sa živilo najmä poľnohospodárstvom a remeselníctvom. V 16–17. storočí, počas vojen a tureckých vpádov, došlo k úteku obyvateľstva. V roku 1828 tu žilo 833 obyvateľov v 120 domoch. Okrem poľnohospodárstva obyvatelia pracovali aj v baniach, v železiarskom hámri, pálili uhlie, furmančili a zaoberali sa hrnčiarstvom.

V obci sa nachádzajú dva jednopodlažné klasicistické kaštiele z konca 18.storočia, dolný kaštieľ bol nedávno rekonštruovaný. Klasicistický rímskokatolícky kostol sv. Mikuláša Biskupa, z roku 1830, je postavený na mieste stredovekého gotického kostolíka zo 14.storočia. Momentálne má obec približne 755 obyvateľov a prevláda tu vysoká nezamestnanosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM