Peter Simon Správy

Unikátna výstava v rožňavskej galérií: 28 umelcov na jednom mieste

V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave sa uskutočnila vernisáž novej výstavy Akadémie Rovás z Košíc pod názvom „eNRA 2016 v Rožňave. Prezentuje sa až 28 umelcov.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna výstava v rožňavskej galérií: 28 umelcov na jednom mieste
7
Galéria
Foto: Janka Vaisová

V rámci samotnej výstavy sa prezentuje 28 umelcov, z ktorých sa na vernisáži osobne zúčastnili šiesti: József Borisza Borsó (maliar), Astrida Kiss (maliar), Oszkár Kovács (fotograf), András Koren (fotograf),Viktória Mucza (maliarka) a akademický maliar Otto Szabó, ktorý je zároveň umeleckým vedúcim akadémie. Vernisáž sa uskutočnila 22. novembra 2016 v Galérii Baníckeho múzea v našom meste.

Výstavu otvoril riaditeľ múzea Pavol Lackanič spolu s kurátorkou výstavy Ágnes Kovács. Tá zároveň predstavila vystavujúcich umelcov, ako aj obsah výstavy.

Výstava Akadémie Rovás v rámci dlhodobej spolupráce zavítala do Baníckeho múzea v Rožňave už štvrtý rok v poradí. Aj tento rok k nám doniesli veľmi zaujímavú kolekciu obrazov a plastík, čo ocenila aj početná skupina účastníkov vernisáže.

Kurátorka výstavy, Ágnes Kovács, predstavila tohtoročnú výstavu a vznik Medzinárodnej tvorivej skupiny – eNRA a v nej tvoriacich umelcov slovami: „Jedným z najdôležitejších pilierov Rovásu sú letné tábory, ktoré už 7 rokov organizujeme na troch miestach: v Sedmohradsku, v domácom prostredí a v Maďarsku. Po každom takomto letnom tábore sa usilujeme o to, aby sme novovzniknuté diela vystavili na vhodných miestach,“ hovorí Kovács.

Ako dodala, každý rok sa väčšinou tí istí tvorcovia zaujímajú o tábory a takto sa teda vytvárajú úzke priateľstvá. „Tento nárok na spolupatričnosť oprávnil vznik táborov eNRA. Cieľom každého umelca, zúčastňujúceho sa na tvorivých táboroch, je vytvoriť diela na jednu samostatnú výstavu. Spolu tvoria a tak sa aj nechcene navzájom ovplyvňujú,“ hodnotí Ágnes Kovács.

Na prezentovanej výstave si možno prezrieť tvorbu dvoch umelcov vyznamenaných cenou Munkácsyho; a to diela umeleckého sochára Attilu Dienesa a akademického maliara Mártona Barabása. Celkovo tu vystavuje 28 umelcov zo Sedmohradska, Slovenska, Maďarska a Srbska.

Výstavu eNRA v Rožňave môžete navštíviť v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave do 26. januára 2017.

Obrazom: eNRA v Rožňave
7
Galéria
Foto: Janka Vaisová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM