Peter Simon Správy

Ukončili prvú etapu rekonštrukcie coburgovského kaštieľa: Chcú v ňom zorganizovať vianočné trhy!

Coburgovský kaštieľ v Jelšave postupne chytá druhý dych. Zavŕšili tu prvú etapu rekonštrukčných prác. Objekt plánujú využívať aj na kultúrne podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Ukončili prvú etapu rekonštrukcie coburgovského kaštieľa: Chcú v ňom zorganizovať vianočné trhy!
Zdroj: TASR

Informáciu potvrdil primátor mesta Milan Kolesár, ktorý je podľa vlastného vyjadrenia s priebehom a výsledkami prác spokojný. „Na kaštieli sa urobil kus roboty a myslím si, že ciele projektu sa naplnili. Samozrejme, záchranné práce nie sú ešte zrealizované v celom objekte a zatiaľ nie je kompletne staticky zabezpečený, ale určený rozsah prác bol 13 pracovníkmi splnený,“ konštatoval primátor.

Ako dodal, najviac ho teší, že výsledky obnovy mohli prezentovať aj širokej verejnosti. „Počas augustového podujatia Kováčske umenie pre jelšavský kaštieľ sme ho mohli po rokoch prvýkrát otvoriť pre návštevníkov bez toho, aby im pre technický stav budovy hrozilo nejaké nebezpečenstvo,“ zdôraznil.

Magnezitové závody podali pomocnú ruku!

Za ďalšie pozitívum považuje primátor spoluprácu so Slovenskými magnezitovými závodmi Jelšava. „Pomohli nám nielen mechanizmami, ale aj peňažnou čiastkou vo výške 3000 eur. Sme dohodnutí, že budúci rok nám poskytnú 6000 eur ako spoluúčasť k možným finančným prostriedkom, o ktoré sa budeme uchádzať z ministerstva kultúry,“ povedal Kolesár s tým, že si cení túto pomoc podnikateľskej sféry a je rád, že mesto má pri obnove kaštieľa ďalšieho partnera.

Počas šiestich mesiacov rekonštrukcie sa skupina pracovníkov pod vedením koordinátorky pamiatkovej obnovy Viery Kozárovej zamerala na viaceré oblasti.

Prvá etapa rekonštrukcie coburgovského kaštieľa v Jelšave so zapojením nezamestnaných, ktorá prebiehala od mája do konca októbra vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR v rámci programu obnovy torzálnej architektúry a z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu, je úspešne zavŕšená.

„Odpratávali sme sutinu v miestnostiach, kde sa v predchádzajúcom období prepadli stropy a tým sme odľahčili nosné konštrukcie. Upravovali sme terén nádvoria a exteriéru tak, aby sme docielili reguláciu dažďovej vody čo najďalej od múrov, nakoľko na objekte chýbajú žľaby a zvody,“ vysvetlila koordinátorka a dodala, že od hrubých nánosov zeminy a odpadu vyčistili staticky bezpečnú časť pivničných priestorov až po pôvodnú kamennú dlažbu s odvodňovacími rigolmi.

Súčasťou prác aj pravidelné odčerpávanie vody

Počas doterajších prác sa neustále z akumulačnej šachty v suteréne odčerpávala voda. „Keďže nám statický posudok predpísal obnoviť prirodzené vetranie v niektorých miestnostiach, otvorili sme tiež niekoľko okien, ktoré boli predtým zamurované,“ doplnila Kozárová s tým, že okná zabezpečili novými vykovanými mrežami. V rámci murárskych prác ošetrili tiež jednu klenbu, z ktorej odstránili cementovú omietku a hĺbkovo ju preškárovali.

Údržba kaštieľa bude pokračovať aj v zimnom období

Vedenie mesta sa ku starostlivosti o objekt postavilo veľmi zodpovedne. „Vďaka tomu budeme pokračovať v provizórnom zabezpečení poškodenej strešnej krytiny a okenných výplní na vyšších podlažiach za účelom ochrany pred dažďom a snehom,“ povedala koordinátorka. Ako ďalej spomenula, pravidelne budú tiež odčerpávať vodu zo šachty v pivničných priestoroch a čistiť podkrovie budovy.

Okrem prác plánuje samospráva v kaštieli aj podujatia

Najbližšie chcú kaštieľ využiť na vianočné trhy, ktoré sa budú konať 11. decembra. „Ešte však musíme posúdiť, kde v objekte rozložíme stánky a kde bude prebiehať program. Je to však ďalšia možnosť, ako ľudom opäť sprístupniť kaštieľ, tentoraz v zimnom období,“ načrtol na záver primátor.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM