Peter Simon Správy

Úchvatný jav na oblohe. Rožňavčania pozorovali jedinečné divadlo, FOTO

Obyvatelia Rožňavy a okolia upriamili zrak na Mesiac. Ten predviedol naozaj husársky kúsok. Na Gemeri to videli, inde už nemuseli. Pozrite si fotky, ktoré za to určite stoja ;)

Ilustračný obrázok k článku Úchvatný jav na oblohe. Rožňavčania pozorovali jedinečné divadlo, FOTO
4
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Na niektorých miestach nášho kraja bolo možné v noci z utorka na stredu zachytiť skutočne nádherné prírodné divadlo. Na oblohe sa objavil Mesiac so svätožiarou. Čo to znamená?

Do redakcie sa nám ozvalo niekoľko pozorovateľov, ktorí nás upozornili na úkaz. Ten predvádzal Mesiac. Všetko sa to odohralo približne okolo 22:00 hod. a trvalo necelú hodinu. Následne sa záhadná žiara vyparila a to doslovne. Amatérsky pozorovateľ Ján Jánošík, prezradil, že tento jav je zriedkavý, a kým sme ho my nad Rožňavou pozorovali, napríklad v Košiciach ho už vidieť nemuseli.

Čo sa teda nad našim mestom dialo? O všetko sa podľa odborníka Radoslava Novysedláka z rožňavskej hvezdárne postarali drobné ľadové krištáli v našej atmosfére. My sme neváhali a tento krásny jav vám zdokumentovali. Zábery nájdete v našej galérii.

Ako uviedol hvezdár z Gemerského osvetového strediska v Rožňave, Radoslav Novysedlák, Mesačné halo je optický jav. „Ten vznikne priechodom lúčov cez drobné kryštáliky ľadu v tvare šesťbokého hranola, musia byť nad danou oblasťou oblaky typu cirostratus, oblaky tvaru jemných závojov,“ dodal Novysedlák z hvezdárne v našom meste.

Obrazom: Rožňavčania pozorovali na nočnej oblohe nevšedný úkaz
4
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM