Peter Simon Kultúra

Túto akciu v Betliari nemôžete premeškať: Krst cédečka spojený s koncertom známeho pesničkára!

Rožňavčan, ktorý dosiahol pomyselné méty v rôznych umeleckých oblastiach. Básnik, hudobný skladateľ, textár, umelecký rezbár, dizajnér, zberateľ hudobných nosičov a pestovateľ bonsajov. S Rudolfom Pažítkom sme sa porozprávali o blížiacemu sa podujatí v Betliari.

Ilustračný obrázok k článku Túto akciu v Betliari nemôžete premeškať: Krst cédečka spojený s koncertom známeho pesničkára!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

O tejto akcii, ktorá sa uskutoční v známej dedinke pri Rožňave, by ste mali rozhodne vedieť. V betliarskom kultúrnom dome môžete byť svedkami krstu cédečka, ktorý bude spojený aj s koncertom. Do Betliara zavíta známy český hudobník Vladimír Merta a aj jeho hosť Zuzana Homolová. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali jedného z hlavných organizátorov podujatia Rudolfa Pažítku. Čo nám prezradil?

Začnime najprv novým cédečkom, ktoré čaká krst. Viete nám priblížiť myšlienku jeho vzniku?

Stretli sme sa s priateľmi a tak trošku sme porozmýšľali nad situáciou v slovenskej hudobnej scéne a zistili sme, že je tu menší problém s pôvodnou slovenskou pesničkou. Časom sme zistili, že v našom okolí sa nachádza človek, ktorý sa celý život zaoberá komponovaním hudby, len akosi tie pesničky nikdy nevyzreli a neuzreli svetlo sveta. Tak sme sa nakoniec rozhodli, že vyprodukujeme jeden album. Celkovo pozostáva z takej éry 80. rokov. Celý album bol nahratý naživo.

O čom je samotné cédečko a kto je hlavným aktérom?

Samotné cédečko nesie názov …hraj sa so mnou láska… Je tam niekoľko pesničiek, ktoré sa nahrali naživo, ako som už uvádzal a hlavným aktérom je náš priateľ Peter Farkašovský. Na nosiči nájdeme niekoľko skladieb väčšinou z jeho celkovej tvorby. No na výrobe sa podieľali aj aj iní hudobníci z jeho okolia.

Do Betliara zavíta aj známy hudobník Vladimír Merta. Mladšie ročníky ho však možno nepoznajú, ako by ste im ho predstavili?

Je to známy český pesničkár, spisovateľ, filmový režisér ale i architekt. Okrem iného sa preslávil aj ako autor hudby k viacerým filmom. A práve Betliar sa stane miestom jeho najbližšieho koncertu, o pár dní neskôr už bude stáť na pódiu v rodnej stovežatej Prahe. Ja vlastním 33 albumov od Mertu, no určite nemám všetky. Momentálne si čítam jeho zbierku poézie, ktorú nedávno vydal.

Ako vznikla spolupráca s hudobníkom ako Merta?

Poviem to takto. V roku 1980 som organizoval s priateľmi ako jeden z prvých takýchto festivalov vo vtedajšom Československu v Betliari. V tej dobe niesol názov Folk rockový festival. Účinkovali tam zvučné mená ako Peter Nagy, Miloš Karásek a mal tam vystupovať aj Vladimír Merta. Doba bola však iná a nechceli sme problémy, tak sa nakoniec od jeho vystúpenia upustilo. Teraz je však všetko inak a od roku 1980 do roku 2016 sme čakali aby Vladimír Merta prišiel do Betliara a som rád, že ho môžeme v kultúrnom dome privítať. Samozrejme aj jeho hosťa známu prvú dámu folku Zuzku Homolovú.

Čo čaká divákov na podujatí v Betliari?

V prvom rade dobrá hudba a zábava. Určite nebudú chýbať rôzne prekvapenia. Hneď v úvode by som však chcel priblížiť to, že sa Merta 20. januára dožíva životného jubilea, ktoré chceme osláviť aj v Betliari. Po koncerte sa uskutoční aj samotná autogramiáda všetkých zúčastnených umelcov. Krstnými rodičmi albumu Petra Farkašovského budú Vladimír Merta a Zuzana Homolová.

Akcia je na programe v sobotu 23. januára 2016 od 18:00. Vstupné je 7 eur. Lístky si môžete kúpiť v predpredaji na Obecnom úrade v Betliari alebo v predajni Veselá Farma na Námestí baníkov v Rožňave.

Môže vás zaujímať: Akcia v Betliari, ktorá by nemala ujsť vašej pozornosti: Krst cédečka spojený s koncertom známeho pesničkára!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM