Správy

Turňa nad Bodvou: Obec bola stáročia centrom najmenšej uhorskej župy

Obec Turňa nad Bodvou v okrese Košice-okolie má bohatú a slávnu minulosť, od 13. storočia bola sídlom Turnianskej župy. Táto rozlohou najmenšia uhorská župa napokon zanikla v roku 1881 po zlúčení s Abovskou župou.

Ilustračný obrázok k článku Turňa nad Bodvou: Obec bola stáročia centrom najmenšej uhorskej župy
Zdroj: TASR

„Prvá písomná zmienka o kráľovskom majetku Turňa pochádza z roku 1198, tento rok tak budeme na septembrové dni obce oslavovať 820. výročie,“ uviedol starosta obce Atila Oravecz.

Začiatkom 15. storočia získala Turňa štatút mesta a v roku 1476 sa stalo sídlom súdnictva. V roku 1652 Turňu obsadili Turci, koncom 17. a začiatkom 18. storočia bola dejiskom protihabsburských povstaní. Po nepokojoch s vyľudnením opätovné osídľovanie prinieslo do maďarského mestečka aj etnicky slovenské obyvateľstvo. Za socializmu sa Turňa rozvíjala ako stredisková obec, v 60. rokoch bola zlúčená so susednou obcou Háj pod názvom Turnianske Podhradie, k odčleneniu došlo v roku 1990.

„V súčasnosti má Turňa nad Bodvou zhruba 3700 obyvateľov, sme multinárodnostná obec, žijú u nás Slováci, Maďari, Rómovia i Rusíni,“ povedal Oravecz.

Obec je známa najmä Turnianskym hradom, ktorý je dominantou širokého okolia. Ku kultúrnym pamiatkam patrí gotický kostol so vzácnymi freskami či klasicistický kaštieľ. Niekdajšiu slávu pripomína budova Župného domu z roku 1820, ktorá však po prevode do súkromných rúk po roku 1990 mala smutný osud, pôvodne funkčný objekt prišiel o strechu a postupne podlieha skaze. Majitelia sa o pamiatku nestarajú a pre obec by podľa starostu bolo nezodpovedné prevziať na seba finančnú zodpovednosť za objekt zaťažený rôznymi aj skrytými ťarchami.

Záujem o bývanie v Turni nad Bodvou podľa starostu rastie, autom je to do Košíc 30 minút, lákavá je okolitá príroda s turisticky atraktívnymi miestami, ako sú hrad, Zádielska tiesňava alebo Hájske vodopády, blízky je tiež priechod do Maďarska. „Aj veľa Košičanov má záujem o presťahovanie sa. V pláne je preto bytová výstavba v obci a tohto roku sa budú aj vymeriavať parcely na výstavbu rodinných domov,“ konštatoval Oravecz.

Do obce chcú prilákať aj mladé rodiny, aktuálnym projektom je rozšírenie kapacity miestnej materskej školy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM